A természet ereje 37. – Petrezselyem

A petrezselymet szinte mindenki ismeri, kiskertekben gyakran ültetettet zöldségféle. Létezik levélpetrezselyem és gyökérpetrezselyem is. A magjait szabad földbe vethetjük kora tavasszal, ahogy nőnek a növények egyeléssel ritkítani kell, hogy legyen hely a gyökérzetnek kifejlődni. A leveleit folyamatosan szedhetjük, nem kell megvárni míg a gyökérzetét is felszedjük a földből. Ha nem szedjük ki a földből a petrezselymet télre, akkor a második évben növeszt a magszárat, és azon érnek be a magjai.

PetrezselyemA petrezselyem sokféle vitamint és ásványi anyagok tartalmaz. A friss petrezselyemben (100 g) található kálium (554 mg), kalcium (138 mg), foszfor (58 mg), nátrium (56 mg), magnézium (50 mg) és vas (6,2 mg) is. Vitaminok közül legnagyobb mennyiségben a C-vitamint (133 mg) tartalmazza, de ezen kívül található benne folsav, B1-, B2-, B3-, B6-,, A-, E- és K-vitamin is.

A petrezselymet nem csak az ételeink ízesítésére, fűszerezésére használhatjuk. A népgyógyászat vízhajtó gyógynövényként is számon tartja. A növény nyers fogyasztását, vagy a főzetét, teáját ajánlják leginkább.

A friss petrezselyemgyökér jól tárolható pincében is, de száríthatjuk és fagyaszthatjuk is. A petrezselyem levélzetét szárítva vagy fagyasztva tartósíthatjuk a téli időszakra, amikor nehezen juthatunk friss növényhez.

Ha a gyökér felső részét, egy nagyobb „sapkát” levágunk, és így vízbe állítjuk, akkor kihajt. A kihajtott növényről még néhány alkalommal szüretelhetünk leveleket.

Te használod fűszerezésen kívül másra is a petrezselymet?

Mi kisgyerekként a petrezselyem levelével dörzsöltük be a szúnyog illetve darázscsípést.

Hivatkozás:

USDA tápanyag adatbázis – Petrezselyem