A természet ereje 36. – Fejes káposzta

A fejes káposzta Magyarországon nagy mennyiségben termelt zöldségféle. Magjaiból palántát nevelnek, és a palántákat március végétől július elejéig ültetik ki, előbb melegházakba, majd az idő melegedtével szabadföldbe is.

Fejes káposztaA fejes káposzta gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. A káposztában (100 g) található kálium (170 mg), foszfor (29 mg), kalcium (40 mg), nátrium (18 mg), és magnézium (19 mg) is. Vitaminok közül legnagyobb mennyiségben a C-vitamint (36 mg) tartalmazza, de ezen kívül található benne folsav, A-, E- és K-vitamin is.

A népgyógyászatban a káposztát gyakran ajánlják különféle, gyulladással járó betegségek kezelésére. A káposzta levelekből borogatást készítettek a fájó, beteg testrészekre. A mellkasra helyezve köhögéscsillapítóként is használták.

A hagyományos magyar konyha sokféleképpen használja fel a fejes káposztát, sok hagyományosan étel alapanyaga. A fejes káposztát télire savanyítással tartósíthatjuk. A savanyú káposzta télen a legjelentősebb természetes C vitamin forrásunk lehet.

Te szereted a fejes káposztát? Mi a kedvenc ételed, amelynek egyik alapanyag ez?

Én elég gyakran készítek káposztás ételeket, három igazán nagy kedvencünk is van. Szeretjük a káposztás tésztát, van aki borssal, van aki cukorral fogyasztja a családunkban. Ha másnapra marad pörkölt, akkor gyakran készül belőle nálunk székelykáposzta. Az igazán nagy kedvencünk pedig a szabolcsi töltött-káposzta, ami édes káposztából készül, paradicsomszósszal. Ebből szinte korlátlan mennyiséget meg tudunk enni, akár hidegen is.

Hivatkozás:

USDA tápanyag adatbázis – Fejes káposzta