Hétvégi programajánló 30. – Mindenszentek napja, Halottak napja

Ezen a héten rendhagyó a programajánlónk, mert nem egy konkrét programot vagy eseményt ajánlunk a figyelmetekbe.

  • November 1. Mindenszentek napja
  • November 2. Halottak napja.

Mindenszentek napja, Halottak napjaMindenszentek napja elsősorban a katolikus egyház ünnepe, ezen a napon tartják az összes üdvözült lélek emléknapját. Az evangélikusoknál csak a Halottak napjáról emlékeznek meg. Egyháztól függetlenül a hívők és nem hívők is átvették a szokást, hogy Halottak napja alkalmából ellátogatnak a temetőkbe, rendbe teszik a sírokat, és gyertyagyújtással emlékeznek a családtagjaikra, rokonaikra, ismerőseikre.

Ezen ünnepek alkalmából ezen a hétvégén felkerekedik a fél ország, és végiglátogatják a közelebb és távolabb eltemetett rokonokat. Ha bármilyen oknál fogva nem tehetjük meg, hogy eljussunk szeretteink sírjához, akkor kilátogathatunk a közeli temetőbe, és a  temető nagy keresztjénél, a mindenki keresztjénél is meggyújthatjuk a gyertyánkat vagy mécsesünket, letehetjük a virágunkat vagy a koszorúnkat.  Ha erre sincs lehetőségünk, akkor akár otthon is megemlékezhetünk halottainkról.

Juhász Gyula: Consolatio

Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek,
Hiába szállnak árnyak, álmok, évek.
Ők itt maradnak bennünk csöndesen még,
Hiszen hazánk nekünk a végtelenség.

Emlékük, mint a lámpafény az estben,
Kitündököl és ragyog egyre szebben
És melegít, mint kandalló a télben,
Derűs szelíden és örök fehéren.

Szemünkben tükrözik tekintetük még
S a boldog órák drága, tiszta üdvét
Fölissza lelkünk, mint virág a napfényt
És élnek ők tovább, szűz gondolatként.

Ha otthon emlékezünk meg halottainkról, akkor különösen ügyeljünk arra, hogy az égő gyertya, mécses fokozottan tűzveszélyes. Ne hagyjuk felügyelet nélkül néhány percre sem, és gondoskodjunk róla, hogy ne legyen a közelében éghető anyag /papír, textil, fa, műanyag, stb./!

A temetőkben járva is legyünk körültekintőek, mert könnyen találkozhatunk rozoga, billegő, balesetveszélyes sírkövekkel!