A természet ereje 23. – Szőlő

Igazi őszi csemege a szőlő. Sok fajtája ismert a csemege- és a borszőlőknek. Magyarország egész területén megterem, de meghálálja a tápanyagban gazdag, napos, meleg helyre ültetjük. A csemegeszőlők vastagabb héjúak, ezért jobban bírják a szállítást. A borszőlők vékonyabb héjjal rendelkeznek, de általában magasabb a cukortartalmuk.

SzőlőHa a szőlőből nem bort vagy szőlőlevet készítünk, akkor legnagyobb mennyiségben friss gyümölcsként fogyasztjuk.

A szőlőnek magas a víztartalma, ezért a szervezetünkre jótékony hatással van a fogyasztása. Fajtától függően különböző arányokban, de jelentős mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot és C vitamint. Cukorbetegek a magas cukortartalma miatt csak mértékkel fogyaszthatják.

A szőlő magjából készítik a szőlőmag olajat, amelynek füstpontja 250 °C, ezért kevesebb káros égéstermék keletkezik használatakor. E-vitaminban különösen gazdag a szőlőmag olaj, így jótékony hatással van szervezetünkre. Saját tapasztalatom szerint elég semleges az íze, így én szívesen használom olyan ételek elkészítéséhez, amihez kis mennyiségű olaj szükséges, pl. saláták, öntetek.

Néhol a szőlő leveleit a töltött káposztához hasonló töltelékkel töltik meg, és főételként készítik el.

Ne feledkezzünk meg a borokról se, amelyek mértékkel fogyasztva kedvező hatással vannak a szervezetünkre, nélkülözhetetlen kellékei egy finom vacsorának. Hazánknak több, nemzetközi hírű bortermő vidéke van, ahol igazán finom, minőségi borokat termelnek.

Te melyik szőlőfajtát fogyasztod a legszívesebben? Van saját szőlős recepted?