A természet ereje 20. – Szilva

A szilva Magyarországon honos, sokfelé termesztett gyümölcs. Nagyon sok fajtája ismert, és termesztett a kiskertekben. A szilvafa kora tavasszal, márciusban, áprilisban hozza fehér vagy halvány rózsaszín virágait. Termése júliustól szeptemberig érik be. A nyáron érő, gömbölyű szilvákat ringlónak nevezzük, ezek édesek és lédúsak, ezeket főként frissen fogyasztjuk. Ősszel érnek a tömörebb, kevésbé lédús, hosszúkás alakú szilvák, ezek alkalmasabbak lekvár vagy aszalt gyümölcs készítésére.

SzilvaA szilvát sokféleképpen fogyaszthatjuk. Ehetjük nyersen, és készíthetünk belőle finom szilvás gombócot is. Télire aszalhatjuk a szilvát, finom csemege lesz belőle. Főzhetünk belőle lekvárt, vagy eltehetjük édesen vagy ecetesen befőttként is. A gyümölcsöket le is fagyaszthatjuk. Ne feledkezzünk meg egyik hungarikumunkról, a szilvapálinkáról.

A 100 g szilvában nagy mennyiségben található kálium (157 mg), foszfor (16 mg), magnézium (7 mg) és kalcium (6 mg). Vitaminok közül is többet is tartalmaz a szilva, C, A és K vitamin mellett folsav is található benne.

A szilva jótékony hatással van emésztésünkre, hashajtóként is szokták javasolni a fogyasztását.

Én nagyon szeretem a szilvalekvárt, az alábbi receptet nagymamámtól tanultam.

Szilvalekvár

  • 8-10 kg szilva kimagozva
  • 80-100 dkg cukor (kilónként 10 dkg)
  • 2 dl ecet

A szilvát alaposan megmosom és kimagozom, keresek egy jó nagy lábast, annak az aljába öntök 2 dl ecetet. Fontos, hogy ne maradjon száraz felület a lábas alján. Ráteszem a szilvát, a tetejére öntöm a cukrot és felteszem főni. Kb. 8-10 órát kell lassú tűzön főzni. Nagyon fontos, hogy nem szabad keverni, ha egyszer belekever az ember, akkor leéghet, ezért folyamatosan kevergetni kell. Ha nem nyúlunk hozzá, akkor készre fő kavargatás nélkül is. A kész lekvárt üvegekbe töltöm, és szárazdunsztba teszem.

Ha nem bízol benne, akkor kisebb mennyiséggel is kezdheted. Nagyon fontos, hogy a lábas alján mindenhova jusson ecet, kilónként kb. 1 -1,5 óra főzési idő kell neki. Főzés közben kicsit kivehetünk belőle kanállal, hogy az állagát ellenőrizzük, de ne kavarjuk meg!

Tipp:

Én egyesével, kimagozva, tálcára téve szoktam lefagyasztani a szilvát. Amikor megfagytak a szemek, akkor teszem át hűtőzacskóba. Télen, ha szilvasgombócot készítek belőle, akkor fagyottan teszem a tésztába. Teljesen olyan lesz mintha friss szilvából készítenénk.

Te szoktál eltenni télire szilvát? Elárulod a receptedet, praktikádat?

Hivatkozások:

USDA tápanyag adatbázis – szilva