Szilveszteri malacsült

A népi hagyomány szerint szilveszterkor malachúst kell enni, mert a malac kitúrja a jó szerencsénket. Ha szerencsések szeretnénk lenni az új évben, akkor a szárnyasok fogyasztását viszont kerülni kell, mert azok viszont elkaparhatják a szerencsénket. Egy átlagos család asztalára ritkán kerül egészben sült malac, de készülhet nagyon ízletes malacsült egy darab bőrös malachúsból is. Mi többnyire egy jókora bőrös malachúst veszünk a szilveszteri malacsültünkhöz.

Szilveszteri malacsült recept 4 személyre

Szilveszteri Malacsült Bevagdosva

  • 2 kg bőrös malachús (császár)
  • 1 üveg világos sör
  • vegeta
  • bors

A bőrös húsról az apró szőrszálakat gondosan le kell pörzsölni. Akinek otthon gáztűzhelye van, annak ez egyszerűen megoldható feladat. Nekem elektromos tűzhelyem van, ezért egy konyhai karamellizálót – vagy más néven flambírozó pisztolyt – szoktam használni ehhez a művelethez. A lepörzsölt szőrszálakat egy nagyon éles kés segítségével, kapargatással távolítom el. Természetesen alaposan le is mosom a húst, és szárazra törlöm. Egy nagyon éles szakácskéssel körülbelül 1 centiméterenként bevagdosom a bőrt, hogy minél szebb és finomabb legyen a sültem.

Ha szilveszter előtt több nappal veszem meg a húst, akkor már így előkészítve, bevagdosva teszem a fagyasztóba a felhasználásig. Sütés előtt kb. 12-18 órával veszem ki a fagyasztóból, hogy idejében kiolvadjon.

A húst a bőrén kívül mindenhol nagyon alaposan bedörzsölöm sóval és vegetával, majd egy kis borsot is szórok rá.

Szilveszteri Malacsült Befűszerezve

A húst a tepsibe teszem, és öntök alá kb. 2-3 dl vizet és 2-3 dl sört. Alufóliával letakarom, de nem légmentesen, csak hogy ne kezdjen el idő előtt pirulni a bőre. 190-200 fokon sütöm kb. 1,5 óráig. Fontos, hogy ha elfogyna a folyadék, akkor utána kell tölteni.

Szilveszteri Malacsült Sütőben

Másfél óra után leveszem az alufóliát, és a sütőt 250 fokra állítom. Elkezdem megpirítani és kipattogtatni a bőrét. Ilyenkor nagyon kell figyelni, mert könnyen megéghet a teteje. Én általában egy konyhai időzítőt állítok be, hogy 5 percenként jelezzen nekem. Ha valahol nagyon elkezd pattogzani, piroslani a bőre, akkor a maradék sörrel meglocsolom, hogy picit lehűljön. Próbálom lehetőség szerint mindenhol finom ropogósra sütni a bőrét. Ez kb. 30-40 percet vesz igénybe, ilyenkor már folyamatosan felügyelem a sütést. Az elkészült malacsültet hagyom legalább egy fél órát hűlni.

Szilveszteri Malacsült

Ezzel a finom malacsülttel búcsúztatjuk az óévet és ünnepeljük, hogy ez a 200. bejegyzésünk a blogunkon. Te szoktál malacsültet készíteni? Ha van kipróbált recepted, nagyon örülnénk, ha megosztanád velünk!

Békés, boldog új évet kívánunk

minden kedves olvasónknak!