Miért együnk paleo kenyeret? Miért ne együnk paleo kenyeret?

A paleo életmódot folytatók előtt két út áll kenyér-ügyben: vagy egyáltalán nem esznek semmi kenyérszerűt, vagy megpróbálják helyettesíteni. Mindkettőnek megvannak a maga hívei és elfogadható indokai. Nézzük is ezeket.

Azt gondolom, ha paleózunk, ne essünk túlzásokba, ne tárazzunk be olyan alapanyagokból, amik egyrészt teljesen idegenek a mi éghajlatunkon (szezámliszt, zöldbanánliszt), másrészt csak benne áll a pénzünk és az sem tudjuk, mikor és mit kezdünk majd vele. Ebből a szempontból jó megoldásnak tűnik a kész kenyérliszt-keverékek használata -és akkor itt a kenyeret nagyon erősen idézőjelbe tenném. Mert sem ízre, sem kinézetre, sem semmire ne várjuk az igazi kenyér-élményt. Vannak jobbfajta utánzatok, de egyik sem fogja az igazi friss kenyér élményét nyújtani (ha megkérdeznek elkötelezett paleósokat, hogy mi hiányzik legjobban a hagyományos étkezésből, szerintem legtöbben a frissen sült kenyér zamatára, illatára szavaznának).

Ha úgy döntünk, hogy nekünk kell valamiféle kenyérpótlék, mert tepertőt vagy szalonnát nem tudunk csak úgy magában enni, akkor néhány tipp:

paleokenyér

Feltuningolva sonkadarabokkal

  • Vegyünk olyan kész keverékeket, amik inkább semleges ízűek. A szezám- vagy tökmaglisztből készültek például nem azok, és nem mindenkinek jön be az enyhén kesernyés mellékíz.
  • Próbáljuk ki többféle gyártó különféle termékeit. Tegyük el ezeknek a keverékeknek zacskóját addig, amíg rá nem találunk arra, amelyiket egynél több alkalommal is elfogyasztanánk.
  • Tuningoljunk. Tegyünk bele köménymagot, zöldfűszereket, markáns ízű zsírokat, mint a kacsáé, libáé, sült szalonnáé. Pici darab tepertő és sültszalonna-darabok is jót tesznek neki.

paleos

Ronda és nem finom

Mi van akkor, ha az egészet felesleges időpocsékolásnak és humbugnak tartjuk? Miért NE együnk paleo kenyeret?

  • Mert nem olyan, mint az igazi, ennél fogva önbecsapás.
  • Drága és nem gazdaságos. Nagyon kis kenyerekre elegendőek, és ha felszorozzuk kilós árra, biztosan dobunk egy hátast (szóval inkább ne szorozzuk fel).
  • Nem árt kordában tartani az olajos magvak bevitelét, erről pl. itt olvashattok bővebben.
  • Szinte bármit meg lehet enni kenyér nélkül, pl. paprikaszeletekre kenhetjük, ami kenhető, vagy salátalevelet közé rejthetjük, együtt könnyen lecsúszik.

paleo

Nem olyan, mint a zacskón lévő képeken

Hogy eszünk-e paleo kenyereket, egyéni döntés kérdése, nekem vannak korszakaim, amikor szükségét érzem, mert könnyű például megoldani így a munkahelyen a tízórait. Máskor -jellemzően nyáron- hónapokig eszembe sem jut kísérletezni vele. De ha ti találtok valami jó megoldást, feltétlenül osszátok meg velünk!