Kalandozásaim a paleo világában 6. – Gyakori kérdések

Amióta a paleo világában kalandozom, és ez mások számára is szembetűnővé vált, azóta standard módon gyakori kérdések merülnek fel. Nagyjából mindenki ugyanazt akarja tudni, mint amit én is kérdeztem attól az illetőtől, akinek a hatására belefogtam a paleo étrendbe: Mi a titkod?

Akkor lássuk a gyakori kérdések palettáját:

Paleo titkok

Paleo titkok

– A titkom az, hogy nem eszem semmi pékárut, tésztát, krumplit, hüvelyest, rizst, gabonát, cukrosat, szénhidrátosat, tejterméket. Ezeket mind elhagytam.

– Sokat éhezel?

– Nem, egyáltalán nem éhezem, a legkevésbé sem. Amit ehetek -hús, zöldség, gyümölcs-, abban nincs korlátozás. Mivel nem eszem szénhidrátot, a glikémiás indexem sem ugrál, ezért nem érzek hatalmas túltelítődés után fél órával elképesztő farkaséhséget. Igazság szerint sokkal „szelídebben” vagyok éhes, mint korábban, nem érzem úgy, hogy muszáj most azonnal ennem, különben elájulok.

– Mit iszol?

– Vizet. Méghozzá szénsavmenteset. Alkalmakkor száraz rozét. Szerintem a víznél amúgy sem oltja semmi jobban a szomjat, a cukros löttyöktől csak szomjasabb lesz az ember, úgy meg minek. Ja, kávézom is, napi 3-4 csészével.

– A családod is paleózik?

– Legnagyobb bánatomra nem. De nem tartom magam térítőnek, a lehetőségük megvan rá, hogy velem tartsanak, és gyakran kérdezik is, hogy ez most paeló vagy nem paeló kaja? Igen, így, hogy paeló, ez rá a házi használatú szavunk 🙂 Remélem, hogy a példám és a kitartásom majd hat rájuk idővel annyira, hogy maguk is elhagyják pl. a cukros, tésztás ételeket. Gyümölcsből, salátából máris több fogy, ez már fél siker.

– Én nem tudnék kenyér meg krumpli nélkül élni… te hogy tudod betartani? Nagyon nehéz?

– Meglepő módon nem, nem nagyon nehéz. Mert ugyan sok mindent nem ehetek, amit szeretek, de sok mindent meg igen. Van miből választanom. Most azt gondolom, ezt a fajta diétát akár életem végéig is képes lennék tartani, és pillanatnyilag nem is látok rá okot, hogy bármi miatt is felfüggesszem.

– Sosem bűnözöl?

– Előfordul, de nem jellemző (itt meg is szoktam nektek posztolni a vétkeimet 🙂 ). Az agyam tiltakozik is, mintha egyetlen szelet pizzától rögtön mázsákat híznék vissza. Ez persze nem így van, egyetlen „rossz” ételtől nem leszek beteg, mint ahogy egyetlen „jó” ételtől sem lesz senki egészséges. Nekem talán azért könnyebb nem bűnözni, mert nem voltam korábban sem szénhidrát-függő, a csoki, cukor egyáltalán nem hiányzik. A jófajta házisüti igen. Na meg a magam sütötte kenyerek. Ezek tényleg hiányoznak, nem tagadom. Épp ezért nem sütök 🙂

– Drága mulatság lehet, nem?

– Nem. Sőt. Egy csomó mindent egyáltalán nem kell vennem. Nem használok magliszteket, így ez nem dobja meg a költségvetésemet. Úgy kell ezt elképzelni, mint a kisgyerekek hozzátáplálását: van, aki üveges bébiételt, bébipempőket, babakekszet, miegymást vesz, míg más (köztük én is) a család rendes főtt ételéből kiindulva pürésíti a répát, a húst, nem főz külön, nem vesz semmi művit mellé.

– Milyen változásokat vettél észre magadon?

– Nyilván a legszembetűnőbb a fogyás. Heti 1 kiló szokott lemenni, ez szuper. Fogytam minden testtájamból, komolyan, még a bokám is kecsesebb lett. Ruganyosabb, fittebb vagyok. Ritkábban fáj a fejem. Szerencse, hogy nyár van, mert így még nem kell komolyabb ruhavásárlásba fognom, a szoknyák, nyári nadrágok gumis dereka még nem csúszik le rólam 😛 de már mindegyik nadrágomból kifogytam. Ja, és gyorsabban nő a hajam, gyakrabban kell festeni a lenövéseket.