Kalandozásaim a paleo világában 4. -A maglisztek

A paleo előtt a maglisztek számomra ismeretlen részét képezték a gasztronómiának. Nem találkoztam velük, és nem is használtam ezeket. Na nem csoda, egyrészt átlagos boltokban, de még hiperekben sem kaphatóak, másrészt cseppet sem olcsóak. De amikor belevágtam a paleóba, akkor vettem párat, kis kiszerelésben, kipróbálásra. Kosaramba került: gesztenyeliszt, mandulaliszt, tökmagliszt, szezámmagliszt.

A maglisztek használata tulajdonképpen egy kicsit önbecsapás. Nem ehetünk kenyeret, süteményeket, tésztákat, tehát megpróbáljuk átalakítani a recepteket, és alternatív lisztet teszünk a tésztába. Működik-e? Nem igazán. Legalábbis csak kompromisszumok árán, ha hajlandóak vagyunk elfogadni, hogy a valódi kenyérhez, tésztához, palacsintához nem hasonlít a maglisztek általi pótlék.

Íme az én próbálkozásaim (recepteket nem írok, egyrészt nem érdemes, másrészt a neten ezerszámra fennvannak):

Szalámis pizza

Szalámis pizza

Ez egy olyan recept, ami paleo pizzakorongok néven futott, de eleve serpenyőben kell sütni, tehát ne legyenek illúzióink, a pizzához annyi köze van, hogy mindkettő lapos. Ízlett-e? Nem.

Paleo kenyér

Paleo kenyér

A paleo kenyér teljes kudarc. Színe, íze, szaga, kinézete, mind elégtelen. Nem próbálkozom vele többet, megtanultam kenyér nélkül enni mindazt, amit más emberek kenyérrel szoktak.

Paleo gofri

Paleo gofri

Egymás mellett a képen egy igazi és egy paleós, gesztenyelisztes verzió. Az íze ennek még nem is annyira szörnyű, de 1-2 darab után rá sem bírtam többé nézni. Sok tört eperrel legyűrhető.

Maglisztet nem csak készen lehet venni, hanem otthon is lehet darálni, így valamivel olcsóbb. Mandulát és tökmagot könnyen be lehet szerezni, lenmagot és szezámmagot kicsit nehezebben, szelídgesztenyét viszont nem igazán, legalábbis most, szezonon kívül. A mandula- és gesztenyeliszt inkább az alapvetően édes ételekhez való, mint a palacsinta, gofri, sütemények.

Végül a maglisztek mind új gazdához kerültek, valakihez, aki régebben paleózik, mint én, és jobban be tudja építeni az étkezésébe. Én, köszönöm, megvagyok nélkülük 🙂

Állapotjelentés: 7 kg mínusznál járok. A múlt héten M-es méretű ruhákat vettem magamnak. Olyan ruhák jönnek rám, amik kb. 8 éve utoljára. Jól esik tükörbe nézni.

Továbbra sem esik nehezemre tartani a paleo diétát, nem szoktam kísértésbe esni, a bűnöm 3 szelet pizza másfél hónap alatt összesen (és nem egyszerre 🙂 ).

Viszont magnéziumot kell szednem, nagyobb adagban, mert durva izomgörcseim vannak, sokszor ébredek arra, hogy a vádlimban fájdalmasan begörcsölnek az izmok.