Nyárson sült húsok, zöldségek

Könnyű, gyors nyári vacsoránk lehet a nyárson sült hús és zöldség. Ha van kertünk és grillsütőnk, akkor kellemes hétvégi programmá válhat a sütögetés, de ha nincs, akkor sem kell lemondanunk erről a finomságról. A nyársainkat egyszerűen a sütőben is megsüthetjük.

Konkrét receptet írni nagyon nehéz. Mi csirkehúst, bacon szalonnát, zöldségeket, cukkinit, hagymát, gombát és a gyerekeknek virslit szoktunk legtöbbször a nyársakra húzni.

Az alapanyagokat először feldaraboljuk és bepácoljuk. A zöldséghez nekünk a Vegeta Naturella Zöldség Grill fűszerkeverék vált be. Kis olaj és kis só hozzáadásával az ebből készült páclébe forgatjuk alaposan a zöldségdarabkákat.

Cukkini

Cukkini

Ha kisebbek a zöldségeink, akkor csak felszeleteljük őket, ha nagyobbak, akkor szeletelés után félbe vagy negyedbe is vághatjuk.

Hagyma és gomba

Hagyma és gomba

A húst sokféleképp szoktuk fűszerezni, leginkább hangulatunktól függ, hogy épp mi kerül rá. Most kakukkfű, pici bors és só került az olajos páclevünkbe.

Csirke hús

Csirke hús

A tyukanyo.hu oldalon található egy gyűjtemény, amelyben fel van sorolva, milyen húshoz milyen fűszerek közül érdemes választanunk.

A húst legalább 1 órán át hűtőbe téve hagyjuk pácolódni a fűszeres olajban, ezt akár előző nap este is előkészíthetjük.

Most jön a neheze: el kell készíteni a nyársakat. Ez elég babra munka, de utána már nem lesz sok dolgunk vele.

Ha van fém nyársunk, akkor húzhatjuk arra is a hozzávalókat, de mi jobban szeretjük a bambuszból készülteket. Ezek olcsók, vékonyabbak a fémből valóknál, és nem utolsósorban ezeket nem kell elmosogatni. 🙂

A hozzávalókat ízlésünk szerint váltogatva felhúzzuk a nyársakra, a bacon szeleteket hullámosan a többi hozzávaló közé tesszük.

A nyárs készítéseben az a jó, hogy könnyen tudunk olyat készíteni, amelyet vegetáriánusok vagy paleo étrendet követők is nyugodt szívvel fogyaszthatnak. A nyársaknál szinte bármilyen kívánságot könnyen figyelembe tudunk venni.

Nyárs

Nyárs

Nekem van egy fém nyárstartóm, amire a bambusz nyársakat szoktuk tenni, de ez egy nagyobb tepsivel is könnyen helyettesíthető. Fontos, hogy a nyársra tűzött hozzávalók ne érjenek közvetlenül a tepsihez.

Az elkészült nyársakat megsüthetjük grillsütőn a szabadban vagy a sütőben.

Sütőben 200-220 fokon kb. 30 percig süssük, 20 percig alufóliával letakarva, majd 10 percig enélkül.

Nyárs készre sütve

Nyárs készre sütve

A kész nyársakat könnyű nyári salátával vagy egyszerűen friss pékáruval fogyaszthatjuk.

Te szereted a grillezett ételeket? Szoktál ilyen jellegű ételeket készíteni szabadban vagy a konyhádban?

Hivatkozások:

http://www.tyukanyo.hu/fuszerezes/