Friss zsemle

A kenyérsütés sok ember számára misztikus titoknak tűnik, éppen ezért nem is vág bele. Pláne ritkán szokás otthon a zsemle, kifli, vagy egyéb pékáru sütögetése, amit meg is tudok érteni, mert egy kissé időigényes, és némi türelem is szükségeltetik hozzá (ami nekem nem nagyon van, bevallom). De időnként megérdemeljük mi is, a családunk is, hogy bemerészkedjünk a házi pékségek világába.

Igyekeztem olyan receptet választani, amihez semmi különleges hozzávaló és technika nem kell, vagyis bárki elkészítheti otthon. Ha van kenyérsütőgépünk, az nagy segítség, de ha nincs, az sem baj, akár kézzel, akár a robotgépünk dagasztókarjával elvégezhetjük a munka nehezebb részét, a dagasztást.

Én kenyérsütővel dagasztattam meg a tésztát, Tészta (Dough) programon, ami alaposan átkeverte, melegítette, pihentette, ahogy azt kell.

Hozzávalók:

  • 250 ml langyos tej
  • 50 dkg liszt (variálható, az enyém sima fehérlisztből készült)
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál vaj (helyett én libazsírt tettem bele)
  • 1 teáskanál só
  • 1 csomag porélesztő, vagy fél csomag friss

Ezeket beleöntjük a kenyérsütő üstjébe, és hagyjuk Tészta programon dolgozni vagy ha nem géppel dolgozunk, akkor az élesztőt egy kis langyos-cukros tejben felfuttatjuk, hozzáöntjük a liszthez, majd a többi hozzávalót is beletéve alaposan kidolgozzuk (kb. 10 percen át), kerek cipót formázunk belőle. Letakarva meleg helyen pihentetjük.

Ha eleget pihent, egy lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd a tésztát kettévágjuk, megint ketté, és megint és megint, amíg 16 kis gombócot nem kapunk.

zsemle4

Átgyúrjuk egyenként, és sütőlemezre téve még 15 percig kelesztjük őket. Nekem van néhány szilikon sütőlapom, mindig ezen sütök, mert garantáltan nem ragad le rajta semmi. Közben, míg a zsemle pihen, bekapcsoljuk és előmelegítjük a sütőt 200 fokra, hőlégkeverésest 180 fokra.

zsemle6

Pihenés után tetejüket kereszt alakban bevágjuk. A képen látszik, hogy nem teljesen gömbölyű zsemlék sikerültek, de mint már említettem, nincs nagy türelmem, ezért nézzétek ezt el nekem 🙂 A tepsiket a sütő középső rácsán 15-20 percig sütjük, figyeljük, hogyan barnulnak.

Ne várjunk nagy, felfújt zsemléket, ennek tésztája kedvesen puha és foszlós lesz, de hiszen pont ezért az ízért és élményért vágunk bele az otthoni sütésbe 🙂

Fénykép-0020

zsemle9