Földieper csokoládéba mártva

Itt a földieper szezonja, tele vannak vele a boltok, piacok. A földieper elég rövid ideig terem, és kevés ideig tartható el. A családunkban mindenki nagyon szereti, így amikor érik a szabadföldi, hazánkban termett eper, akkor sokszor kerül gyümölcsként az asztalunkra. Mostanában rendszeresen van itthon. Tudtad, hogy az eper jelentős mennyiségű vasat is tartalmaz? A Természet ereje sorozatunkban tavaly áprilisban már írtunk a földieperről.

Néhány napja ismét belebotlottam a csokoládés eper képeibe, ezért úgy döntöttem, kipróbálom, hogy tényleg olyan egyszerű-e elkészíteni,  ahogyan a képek alapján sejthető. Rengeteg receptet találtam az Interneten, ahány helyen olvastam, annyi módon készítették el.

Földieper csokoládéba mártva

Csokis eprek
Hozzávalók:

10-15 szem szép földieper,
90 g Boci étcsokoládé,
2 kanál vaj,
1 kanál főzőtejszín

Kiválogattam néhány szem szép formájú és egészséges földiepret. Alaposan megmostam őket, de a zöldjétől nem szabadítottam meg az epreket. Papírtörlőre helyeztem, és egyesével, nagyon óvatosan az összes vizet leitattam róla. Figyelni kell rá, hogy ne törjük meg a szemeket, de szárazak legyenek az epreink.

Eprek

Az étcsokoládét összetörtem és egy tálba tettem. Egy edénybe vizet melegítettem, és arra helyeztem a tálat, hogy a csokoládé felolvadjon. Nem árt az óvatosság, az olvasztáskor az edény forró, a gőz is felcsaphat, égési sérülést okozhat.

Csoki olvasztás

Ha olvasztás után az étcsoki folyós lett, akkor nem kell hozzáadnunk semmit, ha nem, akkor először kis vajjal próbáljuk meg fellazítani. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor egy pici főzőtejszínt is tehetünk bele, hogy a kívánt, sűrűn folyós állagot elérjük. Vigyázni kell, nehogy túl folyóssá tegyük, mert akkor nem tapad az eprekre elég vastag csokiréteg. Ha túl sűrű a csoki, akkor túl sok is tapadhat rá, és egyenetlen lesz a csokiréteg. Talán a képek is segítenek abban, hogy a megfelelő állagot el tudjuk találni.

Olvadt csoki

Egy tálcára szilikonos sütőpapírt tettem, a felolvasztott csokoládét levettem a tűzről. Ezután egyesével, alaposan belemártogattam a csokoládéba az eperszemeket, majd a sütőpapíros tálcára tettem őket. Egy rövid időre a hűtőbe kerültek a mártott eprek, amíg a csokoládé megdermedt rajtuk. Óvatosan leszedtem a sütőpapírról a lehűlt eperszemeket. Az alján kicsit megfolyhat a csoki, de ez engem nem zavar.

Földieper mártás

Egy oldalon tippként olvastam, hogy az eprek zöld részére cérnát kötve, ezzel felakasztva is megvárható, míg megdermed a csoki. Ezzel a módszerrel szép, egyenletes lesz a csokiréteg. Én ezt a módszert nem próbáltam most ki, talán majd legközelebb.

Az eprek elkészítése után még maradt elég sok olvasztott csokoládém, így kínálkozott az alkalom, hogy a már rég tervbe vett, csorgatott csokoládédíszek elkészítését is kipróbáljam.

Csokoládé díszek

Csoki figurákA maradék forró csokit óvatosan nejlon zacskóba kanalaztam. A zacskó egyik sarkára vágtam egy pici lyukat. Tálcára tettem sütőpapírt, és a zacskót óvatosan nyomva kezdtem rajzolni az egyszerű csokiformákat. Nem lettek tökéletes szépségűek, de első próbálkozásnak szerintem vállalhatóak. Meglepően sok maradt a csokiból. Figyelni kell, hogy ne legyen túl kicsi a lyuk, mert a túl vékony a csokoládécsík könnyen törik. Túl nagy formát se készítsünk, mert az is törékeny lesz.

A csokoládé díszekkel díszíthetünk fagylatot, habos süteményeket és gesztenye püré tetejére, a tejszínhabra is tehetünk egy-két formát.

Tényleg olyan könnyű elkészíteni, ahogyan sejtettem, és hamar nagyon mutatós desszertet készíthetünk. Egyetlen pici nehézség van benne, megtalálni az olvasztott csoki megfelelő állagát, de ha ez sikerül, akkor gyerekjáték az egész.

Eper csokoládéba mártva

A kész epret és csoki díszeket fogyasztásig a hűtőben tároljuk, mert szobahőmérsékleten is könnyen maszatolóssá olvadhat.

Te próbálkoztál már csokiba mártott gyümölcsökkel? Sikered volt?