Balatonszéplak-felső szabadstrand

Mi a nyári szabadságunkat szeretjük a vízparton tölteni. Az az igazi, amikor az egész napunk csak a fürdésről és a pihenésről szól. Az idei nyár elég szeszélyes, néhány naponta esőzés és vihar kíséretében hűl le a levegő. Emiatt nehéz szállást foglalni, hiszen nem szeretnénk a nyaralás alatt szobában kuksolni, napokig csak városnéző programokon részt venni. Választhatjuk azt is, hogy csak a helyi strandokon áztatjuk magunkat. Mi július 7-én, hétfőn kihasználtuk a szép időt, a meleget, és elutaztunk strandolni Balatonszéplak-felsőre, a szabadstrandra.

Mit várunk mi egy strandtól?

Láblógatás

  1. Legyen tiszta, rendezett, füves a környezet néhány árnyékot adó fával a víz mellett. Legyen mellékhelyiség.
  2. A víz legyen tiszta és közepesen meleg. Ne mélyüljön hirtelen, mert így jobban eloszlanak a fürdőzők, kevésbé zavarják egymást a játék közben.
  3. Ne legyen tömeg, legyen elegendő hely játszani a vízben és a parton is.
  4. Lehessen könnyen megközelíteni, és egy hat fős családdal se kerüljön egy vagyonba a strandolás.

Mi az, ami nélkül mi jól elvagyunk egy strandon?

  1. Csúszdák és vízi közlekedési eszközök.
  2. Étkezési lehetőség.

A szempontjainkat figyelembe véve a fizetős strandok többnyire ki is esnek. Ha olcsók, akkor sokan vannak, ha drágább árfekvésűek, akkor egy 6 fős családnak már a belépő is jelentős összeg.

A családi kupaktanácsunk úgy döntött, kihasználjuk, hogy mi már nagycsaládnak számítunk, és együtt 90%-os kedvezménnyel utazhatunk vonattal. Egy általunk jól ismert, de nem túl felkapott balatoni szabadstrandot választottunk strandolásra. Elutaztunk Budapestről Balatonszéplak-felsőre, az oda-vissza útiköltségünk a nagycsaládos kedvezménnyel fejenként kevesebb mint 1000 Ft volt.

Balatonszéplak felső - nyaraló

Balatonszéplak felső – nyaraló

Már kislány koromban (amikor még céges vagy szakszervezeti beutalóval jártak az emberek nyaralni) jártunk itt néhányszor a szüleimmel. Felnőttként is többször volt, hogy édesapám szerzett nekünk a régi üdülőben szállást. Utoljára 2008-ban jártunk itt. Ha már erre jártunk, belestünk a nyaralóhoz is. Szomorúan láttuk, hogy idén csak a fű nő, de pihenni vágyók nem népesítik be az udvart. Mi sok felejthetetlen nyarat töltöttünk itt. Sajnálom, hogy több más nyaralóval egyetemben ezt sem használják már ki a tulajdonosai.

Néhány praktika, ahogy mi vonatozunk

  1. Ha végállomásról indulunk a vonattal, akkor mi általában az indulási  idő előtt jóval kimegyünk az állomásra, hogy találjunk megfelelő helyet magunknak. Nagypapám emlegette sokszor, hogy „Váróterem van, de váró vonat nincs.”, én is ehhez tartom magam. Sosem az utolsó pillanatban érünk ki a vonathoz.
  2. Ha olyan vonatra kell szállnunk, amely már hosszú utat tett meg, és mi is órákig szeretnénk vele utazni, akkor inkább drágább, helyjegyes vonatot választunk az utazáshoz. A vonatokon egy helyet általában könnyű találni, de 5-6 főnek már nem egyszerű feladat egymáshoz közeli helyeken leülni.

Balatonszéplak-felső

Balatonszéplak felső szabadstrand útvonalBalatonszéplak-felső a Balaton déli partján fekszik, még a tó elején. Ez Siófok után az első megálló a dél-balatoni vasútvonalon, Budapestről kb. 2 óra alatt ér ide a vonat. A vasútállomástól kb. 1 km távolságra található egy szép, csendes szabadstrand nagy, árnyékot adó fákkal, szép zöld fűvel. A strand állomáshoz közelebbi végétől kb. 200 m-re található nyilvános wc, vízibicikli kölcsönző és néhány büfé. A strandnak az a központi helye, ott általában többen szoktak lenni. Mi azonban inkább a strand végét szoktuk választani, és az ott található nagy fák alatt táborozunk le.

Sajnos, ezen a strandon öltözőfülkék nincsenek, de mi erre számítottunk is, így vittük magunkkal a zárható napsátrunkat, amelynek az eleje felcipzározható. Ebben tudtunk öltözni, és a fürdőzéseink idejére ide tettük be a holminkat is.

Hattyú

A víz hihetetlenül tiszta volt, még a hattyú feje is látszik a vízben, ahogy épp élelem után kutat. Nézzétek csak!

Ahogy a képünk is tanúsíthatja, rajtunk kívül csak néhány fürdőző volt a parton. Pedig igazi kánikulai napot választottunk a strandoláshoz. Aznap a levegő hőmérséklete 30 ºC felett volt, és a meteorológia oldalak információja szerint a Balaton vize is 25 ºC felé kúszott, így igazi strandidő volt. Másnap jött csak a lehűlés és az eső, azóta újra szeszélyes az időjárás, minden napra jut egy kis eső és vihar a Balaton partján.

Szabadstrand Panoráma

Kattints a képre a teljes méretű kép megtekintéséhez!

Reméljük, idén lesz még ilyen jó idő, és talán a többi programunk között újra eljutunk egy napra a Balatonhoz. A legjobb döntésünk volt, hogy szállás nélkül, egynapos kirándulásként is bevállaltuk a balatoni strandolást.

Kocsival is bátran neki lehet vágni ennek a kirándulásnak, mert a balatonszéplaki szabadstrand környékén általában bőven akad szabad parkolóhely.