Gyerek Sziget 2014 – beszámoló

A Gyerek Sziget 2002. óta minden év júniusában megrendezésre kerül az Óbudai-szigeten (Hajógyári-sziget). Mi 2004-ben jártunk kint először, majd néhány évig rendszeres látogatók voltunk a kezdetben MATÁV Gyerek Szigetnek, majd T-Com Gyerek Szigetnek nevezett rendezvényen. Volt olyan év, amikor több hétvégén is kilátogattunk, és töltöttünk el ott egy-egy napot a gyerekekkel. Idén, 6 év kihagyás után újra ellátogattunk a fő támogató után most épp Generali Gyerek Sziget nevet viselő rendezvényre.

Gyerek sziget 2014 parkolóA legkisebb lánykánk nagyon várta a hétvégét, hogy végre ellátogassunk a Gyerek Szigetre. Jól felkészült szerettem volna lenni, ezért a sziget.hu/gyereksziget weboldalon próbáltam utánanézni, hogy mivel érdemes utazni, mire számíthatunk a helyszínen, érdemes-e egyáltalán autóval elindulni. A szervezők a weblapon óva intették a látogatókat attól, hogy autóval látogassanak ki, inkább a közösség közlekedést ajánlották. Az Óbudai-szigetre minden nyári hétvégén közlekedik a 226-os számú budapesti buszjárat, amely a Nyugatitól indul.

Mi autóval tettünk próbát, mert elég sok csomaggal indultunk, és a kifáradt gyerekekkel több órát utazni hazafelé sem lett volna könnyű. Jól gondoltuk, hazafelé el is aludt a kishölgy az autóban. Szerencsére a szervezők is tisztában vannak vele, hogy a kisgyerekeknek szóló rendezvényre sokan fognak kocsival elindulni, és a sziget bejárata mellett található parkolón kívül egy elég nagy területet jelöltek még ki parkolásra.

A Gyerek Szigeten nagyon sok kézműves foglalkozás várta a gyerekeket, a legkülönfélébb cégek, szervezetek állítottak fel sátrakat, ahol a kedvükre alkothattak a gyerekek. A rendezvény több helyszínén találkoztunk kisebb-nagyobb színpadokkal, ahol gyerekeknek szóló előadások voltak. Nekünk legjobban a „Színes Falu” tetszett, ahol a világ három különböző tájára tekinthettünk be kézműves foglalkozás keretein belül. A kis falu színpadán különböző népek meséiből is láthattunk előadásokat.

Gyerek sziget 2014 Labirintus házaIdén is volt „Labirintus Háza”, ahol a gyerekeknek kötelek között kellett végigvezetniük magukat, vagy karikákból kialakított labirintusból kellett kijutniuk. A legtöbb gyerek nagyon szívesen játszott, próbálkozott ezeken a pályákon.

Gyerek sziget 2014 ÁllatsimogatóA rendezvény elmaradhatatlan része az „Állatsimogató”, ahol néhány emberekhez szokott állatot nézhetnek és simogathatnak meg a látogatók. Mi csak kívülről lestük meg őket, látszott, hogy szegény állatoknak kicsit már elegük volt a simogató gyerek kezekből. Néhány állat békésen tűrte a simogatást, de a ludak már elvonultak egy ágas-bogas részre, hogy kis nyugalmat találjanak.

Gyerek sziget 2014 KukutyinA kisebb gyerekeket várták „Kukutyinban” a „Mester téren”, ahol egy játékon is részt vehettek. Ki kellett találniuk, hogy melyik mester mit készíthetett. A „Kukutyinhoz” tartozó kis kertben szintén játékos feladatokkal várták a gyerekeket.

Gyerek sziget 2014 Mászófal

A nagyobb gyerekekkel érkezők is találhattak érdekes helyszíneket, ilyen volt például az elmaradhatatlan mászófal.

Gyerek sziget 2014 Bagjump

Akiben volt elég bátorság és elmúlt 10 éves az kipróbálhatta a BagJump-ot is. Itt még apukák és vállalkozó kedvű anyukák is ugorhattak egyet. Mi nem voltunk elég bátrak ehhez a mutatványhoz.

A Gyerek Sziget még mindig jó program az olyan családok számára, amelyekben kisebb gyerekek vannak. Nagyon sok program ingyenes, de akad egy-két helyszín, ahol fizetni kell (például vidámpark, póló festés, lovaglás). Nagyon jó, hogy az utóbbi években a nagy szabad területekről a programok nagy része beköltözött az árnyas fák alá, és a szigeten található nagy játszótér is szerves része lett a programnak.

Idén kicsit kevesebb nagy játék volt. Mi hiányoltuk a látványos pöttyös hajót és a nagy területen elterülő, kicsiknek megfelelőbb ugrálóvárat. Régebben érdekesek voltak a pszichodráma foglalkozások, ahol a gyerekek nagyon élvezték az irányított meséket. Sajnos, ilyen programokat ezen a szombaton mi nem találtunk, nem tudom, hogy másik hétvégeken voltak-e ilyenek.

Nagyon sok kisgyerekes család volt ezen a hétvégén is kint a szigeten, és ahogy elnéztem a tömeget, a sok gyerek arcot, nagyon jól érezték magukat.

Holnap még tart a Gyerek Sziget. Aki eddig a parkolási nehézségek miatt gondolta úgy, hogy idén kihagyja ezt a programot, az is bátran elindulhat még holnap. Mi dél körül még árnyékos parkolót is találtunk, és bőven akadt még szabad hely.

Hivatkozások:

sziget.hu/gyereksziget
www.bkk.hu/menetrendek/#226