Kirándulás a Budai Várban

Ezen a hétvégén tartják a Budai Várban a Kenyér- és Péksütemény Fesztivált. Mi nagyon szeretjük a finom kenyereket, sajtokat, ezért a hétvégére ígéretes programnak találtuk ezt a fesztivál. Szerencsére az időjárás is jónak mutatkozott reggel ahhoz, hogy kirándulós, szabadtéri programot csináljunk, így ma (május 10.)  délelőtt kilátogattunk a fesztiválra. Ha tetszik a beszámolóm, akkor vasárnap (május 11.) még ki lehet látogatni a fesztiválra.

Kenyér- és Péksütemény FesztiválA Budai Várba eljuthatunk a Siklóval is. A Sikló kicsit szűkös kapacitása miatt turistaszezonban sokszor sokan állnak sorba, hogy siklózva juthassanak fel a várba. Nekünk is volt egy kosza ötletünk, hogy azzal utazzunk, de látva a sort, jó döntésnek bizonyult, hogy a 16-os buszt választottuk. A 16-os busz a Széll Kálmán tér (volt Moszkva tér) és a Deák Ferenc tér között közlekedik. Mi a Dísz téren szálltunk le, és innen sétáltunk el a Budavári Palotához. A fesztivál területén, amíg a szem ellátott egymás mellet sorakoznak a bódék. Nagyon sok kenyeret, finom pékárút. süteményt, sajtot és egyéb finomságot áruló bódé sorakozik. Néhány képet hoztam kedvcsinálónak.

A sajtos pultoknál különféle méretű és árú sajtos tálakkal várták az érdeklődőket, ezeket akár a fesztiválon sétálgatva is meg lehet enni. Néhány száz forinttól lehetett egy-egy ilyen tálkát megvenni. A legtöbb pék-bódénál különféle kenyérfalatkákkal is várták a látogatókat.  Szinte mindenhol lehetett venni nagyobb mennyiségbe is pékárukat, süteményeket, de volt töpörtyű, szalonna és kolbász is a kínálatban. Nagy meglepetés volt számomra, hogy az összes árus kérés nélkül írta a nyugtákat, néhány éve ez még nem volt ennyire általános. Nagyon örülök ennek a változásnak.

Ha már fent voltunk a várban, miután végigjártuk és kóstoltuk a kínálatot több nevezetességet is megnéztünk.

Nagyon rég nem jártam itt, így kellően meglepett, hogy a Halászbástyára csak belépő díj ellenében lehet felmenni. Annak idején, amikor középiskolás voltam, nagyon sokszor jártam ide fel, és csodáltam a kilátást. Nagyon szépen fel lett újítva a Mátyás-templom. Igazán hangulatos sétálni fent a Várban, és gyönyörködni a kilátásban.

Te jártál mostanában fent a Budai Várban? A lányaimnak nagyon tetszett a kirándulás, így biztos, hogy ezután gyakrabban látogatunk el ide.