A természet ereje 5. – Bodza

Sambucus nigra – fekete bodza

A bodza Magyarország területén honos, szinte mindenhol megtalálható, nagyon elterjedt gyógynövény. Erdők,  utak szélén találhatjuk meg a cserjéjét.  Májusban, júniusban virágba borulnak a bokrok.  Gyógynövényként elsősorban a virágját használjuk gyógytea főzésére.

A virág gyűjtéséhez olyan helyet válasszunk, amely messze van a főutaktól, így kerülhetjük el az erősen szennyezett növényeket. Figyeljünk rá, hogy bogármentes, egészséges virágokat gyűjtsünk. A begyűjtött virágokat mindig mosás nélkül használjuk fel, ezért fontos a megfelelő minőség gyűjtése  A teának szárítandó virágokat száraz időben gyűjtsük, és napon gyorsan szárítsuk ki, mert könnyen barnul. A megszáradt virágokat jól szellőző zsákban tároljuk. A bodza virágjából főzött teát megfázásos betegségek esetén használjuk, nagyon jó hatása van a köhögésre is.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_bodza

Az Interneten rengeteg bodzaszörp receptje kering, ahány ház annyi szokás, én az alábbi módon készítem a szörpöt.

Bodzaszörp /5 literes üveghez/

Bodza

  • 3 l víz
  • 1 kg cukor
  • 0,75 dkg citromsav
  • 0,75 dkg borkősav
  • 1/2 mokkáskanál szalicil
  • 10-20 dkg bodzavirág

A vizet a cukorral felforraljuk. Kihűlés után belekeverjük a citromsavat, a borkősavat és a szalicilt. Egy nagy, 5 literes befőttes üvegben helyezzük el a virágokat, és leöntjük a kihűlt folyadékkal. 3-4 napig érleljük, közben többször átkeverjük a főzetünket. Ha elkészült, üvegekbe szűrjük, jól lezárjuk, és száraz, hűvös helyen tároljuk a fogyasztásig.  Nálunk nincs az a mennyiség, amely 2-3 hónapnál tovább kitartana. Nagyon szeretjük, és addig járunk rá, míg van.

A szép bodzavirág-tányérokat, szokták palacsintatésztába is mártani, és kisütni olajban. Én még nem készítettem, te esetleg próbáltad már?