A természet ereje 15. – Kajszibarack

Prunus armeniaca – kajszibarack

A kajszibarackot a köznyelvben sárgabaracknak is nevezzük. Magyarországon honos, a meleg helyeket kedveli. Március közepétől április közepéig virágzik, virágai a fagyokra érzékenyek. A sárgabarack júliusban érik be. A fái ciklikusan teremnek, egy jó termésű év után néhány évig jelentősen kevesebb mennyiség terem. Egy fának átlagosan 8 évenként van kiemelkedően jó termése. Az érett sárgabarack nehezen eltartható, könnyen megromlik, aszalással vagy lekvárként, dzsemként tehetjük el télire.

KajszibarackA sárgabarack gazdag ásványi anyagokban, így káliumban, kálciumban, magnéziumban, valamint kisebb mennyiségben foszfor is található benne. A gyümölcs jelentős C-vitamin forrás, és nagyobb mennyiségű béta-karotint tartalmaz, amely a szervezetünkben A-vitaminná alakul át. Két-három szem kajszibarack elfogyasztásával fedezni tudjuk szervezetünk napi A-vitamin igényét. A szervezetünknek az A-vitaminra nagy szüksége van, például a szemünk megfelelő működéséhez.

A sárgabarack ritkán okoz önmagában allergiát, de gyakran a keresztallergia egyik alkotó eleme, ezért az allergiára hajlamos személyeknek körültekintőnek kell lenni a fogyasztásakor.

Te mit készítesz sárgabarackból?

Hasznos link:

http://www.terra.hu/fak/html/prunus.armeniaca.html