A természet ereje 29. – Alma

Az alma világszerte ismert és fogyasztott gyümölcs. Nagyon sok fajtája ismert. A különböző fajták színei a zöldtől, a sárgán át a pirosig terjednek. Az egyes fajták ízei is nagyon eltérőek lehetnek, vannak savanykásabb és édesebb változatok is. Van alma, amely friss, ropogós, nedvdús és vannak olyan fajtái is, amelyek inkább kásásak, kevésbé levesek.

AlmaA legtöbb alma szeptember és október könyékén érik, ezek a fajták jól tárolhatóak télen is. Léteznek korai fajták, amelyek a nyár közepén érnek, ezek téli tárolásra nem alkalmasak.

Minden nap egy alma az orvost távol tartja! – szól a mondás. Az alma gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. Található benne kálium, foszfor, kalcium, magnézium, nátrium, vas és cink is. Vitaminok közül is sokfélét tartalmaz, van benne A-, B-, E- és C- vitamin is.

Az almának alacsony a szénhidráttartalma 100g alma csupán kb. 7g szénhidrátot tartalmaz, ezért cukorbetegek és fogyókúrázok is könnyen be tudják illeszteni az étrendjükbe. Több fogyókúrás étrend alap hozzávalója az alma.

Az almát sokféleképpen fogyaszthatjuk, ehetjük nyersen, de készíthetünk belőle leveseket, mártásokat is. Sütemények töltelékeként is nagyon finom. Készíthetünk belőle lekvárt, vagy más gyümölcs lekvárját dúsíthatjuk vele. A kevésbé szép, fogyasztásra kevésbé alkalmas darabokból készülhet almabor vagy almaecet is, de főzhetünk belőle pálinkát is.

Neked van kedvenc almafajtád, amit szívesebben fogyasztasz? Én ha feldolgozom az almát, akkor főleg almás rétest szoktam belőle készíteni, de mi nagyon szeretjük nyersen is. Van kedvenc almás recepted, amelyet megosztanál velünk?