3 ötlet, hogy a Karácsony stresszmentes legyen

Karácsony a családok és a közösségek legnagyobb ünnepe. Ilyenkor az üzletek tele vannak jobbnál jobb ajánlatokkal, amelyek egy részét érdemes kihasználni. A sok kecsegtető ajánlat között könnyű elveszni, és túlköltekezéssel megterhelni a családi kasszát. Nekem évek óta van egy módszerem, amellyel mindenkinek tudok ajándékot adni, és mégsem lépem túl a kereteimet. Ezt szeretném most megosztani veletek.

Kezdj el időben készülődni Karácsonyra

Karácsonyi előkészületek

Karácsonykor az a legnehezebb, hogy míg egy születésnapnál, névnapnál egy-egy embert ajándékozunk meg, addig karácsony alkalmából sokkal több szerettünknek adunk ajándékot. Egy ajándékot akár egy nap alatt is el tudunk készíteni, de ha több kell, akkor az elkészítéshez szükséges idő is megsokszorozódik. Nagyon fontos, hogy ne az utolsó héten kezdjünk neki az ajándékok beszerzésébe, elkészítésébe.

Tervezd meg előre, mennyit szeretnél szánni a Karácsonyra

Karácsony

Karácsony a nagy kiadások ideje, ha nem szeretnél elúszni a kiadásokkal, érdemes hónapokkal előbb elkezdeni a szükséges források előteremtését. A legjobb, ha már szeptember, október táján elkezdünk tudatosan készülni az ünnepre. Nekem jól bevált módszer ehhez a lista készítés.

Mi minden kerül fel az én karácsonyi listámra?

Számba veszem a szűk családot, a tágabb rokonságot és a barátokat, és megnézem melyik csoportra mekkora összeget tudok szánni. Karácsony környékén sok jótékonysági lehetőség van, erre is szánhatunk pénzt vagy készülhetünk adománnyal. Nem feledkezek meg olyan fontos költségekről sem, mint a dekoráció (fenyőfa, gyertyák, csomagoló anyagok, posta költség, stb.). Karácsonykor gyakran felkerekedik a család rokonlátogatásra, az utazás költségével is számolni kell. Ha nem utazunk el, de fogadunk vendégeket, akkor fontos számolni a megnövekedett étkezési mennyiségekkel.  Ezeket az összegeket mindig úgy alakítom ki, hogy a hátralévő hónapok  előre látható bevételéből a teljes ünnep finanszírozható legyen.

Találd ki, kinek mit szeretnél adni karácsonyra

Karácsonyi ajándékok

Legnehezebb feladat ezután következik, találni olyan ajándékot, amivel örömet tudunk szerezni, és belefér az előre tervezett költségkeretbe. Régen sokszor estem abba a hibába, hogy a saját készítésű ajándékot ingyen szerepeltettem a listámon, pedig nem szabad megfeledkezni az alapanyagok költségéről sem.  Ha több jó ajándékötleted is van, akkor mindig írd fel ezeket. Jövőre időt spórolhatsz vele, ha kevesebbet kell ötletelned, csak választanod kell a már meglévő ötleteid közül.

A kész ajándéklistát vidd magaddal a táskádban

Azért jó, ha mindig nálunk van az ajándéklista, mert ha látunk egy kihagyhatatlan ajánlatot, könnyebb eldöntenünk, szükségünk van-e rá. Ha pontosan vezetjük a listánkat, nem fordulhat elő, hogy egy embernek több meglepetése is lesz, valakinek viszont elfelejtjük az ajándékát. Amennyiben időben elkészítjük ezt a listát, akkor Interneten keresztül is intézhetjük a vásásárlást, mert van ideje megérkezni a küldeménynek. Karácsony közeledtével a legtöbb bolt elő fog rukkolni kedvező ajánlattal, és élhetünk a szállítási díj mentes napok lehetőségével is.

Saját készítésű ajándékokhoz időben szerezd be az alapanyagokat, és kezdd el elkészíteni az ajándékot, ne hagyd azt az utolsó hétre vagy napra. Lesz elég dolgunk az ünnepeket megelőző napokban, amiket csak akkor tudunk elvégezni. Amit csak lehet készítsünk el a nyugisabb októberi, novemberi estéken.

A kész ajándékokat előre be is csomagolhatod, így kisebb az esélye annak, hogy az ajándékozott idő előtt meglátja az ajándékát. Nem elhanyagolható előnye ennek a módszernek, hogy az ünnepek előtt nem kell kapkodva csomagolni a sok ajándékot, hanem csak a fa alá kell azokat csempészni.

Segítségül ehhez a sok teendőhöz, tervezni valóhoz készítettünk néhány nyomtatható lapot, amelyek segítségével könnyebb átlátni a karácsonyi készülődést. Ha valamelyik lapból többre van szükséged, akkor azt az oldalt több példányban is kinyomtathatod.

Karácsony
Az egyesített PDF fájlt a képre, a különálló PDF fájlokat pedig a linkekre kattintva tudod lementeni. Örülünk és köszönjük, ha úgy gondolod, hogy hírét vinnéd, de kérünk, a bejegyzésünket linkeld, ne közvetlenül a PDF fájlokat.
Karácsonyi készülődés 2013, Karácsonyi költségtervező, Ajándékötletek, Karácsonyi ajándéklista, Karácsonyi költségek

A lapokat egy lefűzős dossziéba tedd be, hogy könnyen tudd bővíteni. Karácsony közeledtével még hozunk néhány oldalt, mert még koránt sincs vége a készülődésnek.

Gumi és gémkapocs
Gumi és gémkapocs

Lefűzhető dosszié helyett

Ha nincs otthon lefűzhető dossziéd, de van egy gémkapcsod és kb. 25-30 cm cérnagumid, akkor azzal is össze lehet fogni a kilyukasztott lapokat. A gumit hajtsd félbe, és köss rá egy csomót. A papírokat lyukaszd ki, és tedd egymásra. A gumira akaszd rá a gémkapcsot, és a lyukakon vezesd át, majd a másik felét is akaszd a gémkapocsba. Ha túl laza lenne, akkor tegyél rá még egy csomót, és a felesleget vágd le. Én nagyon szívesen használom ezt a módszert.

Örülnénk, ha megosztanád velünk a te praktikáidat, ahogyan te készülsz karácsonyra.