A természet ereje 32. – Fekete retek

Raphanus sativus niger – fekete retek

A fekete retek a nevét a fekete héjáról kapta. Kevésbé népszerű, mint a tavasz elején érő, hónapos retek. Könnyen termeszthető kiskertekben, de a piacok kínálatában is megjelenik ősszel, és egész télen át kapható. A fekete retket másodvetésként vetjük júliusban és augusztusban szabadföldbe. A retek gumói szeptember, október környékére érik el a megfelelő méretet. Kikelés után, ha túl sűrűn kelt, akkor ki kell egyelni.

Fekete retekA fekete retek gazdag ásványi anyagokban, található benne vas, kalcium, magnézium és foszfor. Vitaminok közül jelentős mennyiségben tartalmaz C- és B- vitaminokat.

A népgyógyászat gyakran javasolja a fogyasztását köhögéses, megfázásos megbetegedések esetén. A retket félbe vágtak, a közepébe lyukat vájtak, mézet tettek bele, majd néhány óra múlva a retek leve a mézzel elkeveredett. Ezt a szirupot fogyasztották köhögés, megfázás esetén. A fekete retket epeműködési rendellenesség kezelésére is ajánlja a népi gyógyászat, de ebben az esetben különösen fontos, hogy fogyasztása előtt kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.