A természet ereje 35. – Dió

A dió hazánkban is honos. Sok vidéki otthon udvarában, kertjében vagy a ház előtt, az utcán áll egy-egy diófa. A kifejlett fák magasak és terebélyesek, nem ritka, hogy egy-egy fa 150-200 évig is elél. Faluhelyen az a  mondás járja, hogy a diófát nem magának ülteti az ember, hanem a gyermekeinek, unokáinak. A fiatal fák 8-10 éves korukban elkezdenek teremni, de csak 15 éves koruk körül hoznak jelentősebb mennyiségű termést.

DióA dió gazdag ásványi anyagokban, található benne kálium (441 mg), foszfor (346 mg), kalcium (98 mg), magnézium (158 mg), cink (3 mg) és vas (2,9 mg) is. Vitaminok közül legnagyobb mennyiségben a C-vitamint (1,3 mg) tartalmazza, de ezen kívül megtalálható benne a folsav, az A-, az E- és a K-vitamin is.

A népi gyógyászatban a diók levelét és a külső burkát használják fel. A leveleket nyár közepén gyűjtik a fákról, és főzetet készítenek belőle, ezzel a főzettel borogatják illetve mossák le a pattanásos, keléses bőrfelületeket.

Az éretlen, még zöld dióból befőttet vagy likőrt is szoktak készíteni.

Az érett diót nyersen vagy süteményekben fogyasztjuk. Talán a legismertebb diós sütemény a bejgli. Szinte minden család karácsonyi asztalán megtalálható, és sokkal nagyobb a rajongótábora, mint a mákos bejglinek.

Te szoktál diós bejglit sütni az ünnepekre? Én minden évben sütők a családnak, néha ajándékozom is. Én eszerint a bejgli recept szerint készítem. Dióból rendszeresen szoktam bögrés-diós sütit is készíteni, ez is nagy kedvenc nálunk. Te milyen diós finomságot készítesz?

Hivatkozások:

USDA tápanyag adatbázis – Dió
Bejgli recept