A természet ereje 18. – Görögdinnye

Citrullus lanatus – görögdinnye

A görögdinnye kedvelt nyári gyümölcs, afrikai őshazájában vadon is megtalálható. Magyarországon országszerte termesztik, meleg igényű növény, bármilyen talajon megél, de a tápanyagban gazdag talajt meghálálja. Gyermekkoromban a dinnye kerek, sötét zöld héjú, piros húsú volt. Ma már sok fajta kapható hazánkban is, a héja lehet zöld csíkos és a dinnye formája lehet kerek vagy ovális is. A görögdinnye húsa nem csak a piros különböző árnyalatát veheti fel, hanem létezik sárga húsú görögdinnye is.

GörögdinnyeA dinnye jelentős része víz, így a nyári nagy melegben jól lehűtve nagyon kellemes fogyasztani. Magas víztartalma miatt kedvezően hat a szervezetre jól átmossa, tisztítja azt.

100 g görögdinnyében 6,2 g cukor található. Ásványi anyagok közül jelentősebb mennyiségben tartalmaz  káliumot (112 mg), foszfort (11 mg ), magnéziumot (10 mg), kalciumot (7 mg). Vitaminok közül nagyobb mennyiségben fordul elő benne C-vitamin (8.1 mg),  Pantoténsav B5-vitamin (0,221 mg), Niacin B3-vitamin (0,178 mg).

A görögdinnyét többnyire  magában fogyasztjuk, szeletelve. Ha nem akarunk a levében tocsogni, akkor a dinnye húsát felvághatjuk különböző formára, vagy karalábé vájóval gömböket készíthetünk belőle. Így akár egy fogpiszkálóval vagy villával könnyen is, csöpögésmentesen fogyaszthatjuk.

Hogy szereted a görögdinnyét? Egyszerűen magában, vagy különleges recept alapján elkészítve?

A görögdinnyéből nagyon szép alkotásokat lehet készíteni. Csodálatos dísze lehet a nyári ünnepi asztaloknak.

Görögdinnye alkotás

Forrás:watermelon-sculpture.com

Én idegenkedek a sárga húsú görögdinnyétől, még sosem kóstoltam, mint ahogy a sárga paradicsomot sem. Nekem a dinnye és a paradicsom is piros.

Te kóstoltad már ezeket a különlegességeket?

Hivatkozások:

USDA tápanyag adatbázis – görögdinnye
Görögdinnye alkotások