Őszi sapka és nyakmelegítő pillangómintával

Közeleg az ősz, lassan elő kell venni a melegebb ruháinkat. Tavaly kötöttem először a legkisebb lánykának egy sapkát, amely nyakmelegítőként is jól használható. Nagyon szerettük, mert a kora őszi időben elég volt a sapka melegsége. Ahogy hidegebbre fordult az idő már vékony lett volna sapkának, de jó szolgálatot tett nyakmelegítőként. Idén újabb darabot készítettem.

Egy ilyen sapka illetve nyakmelegítő elkészítéséhez nincs szükség sok kötés-tudásra. Én ezeket a darabokat szeretem körbe kötni, így nincs gond az összevarrással sem. Ha körbe kötünk, akkor elég sima szemeket kötni, nem kell soronként váltogatnunk a sima és a fordított sorokat.

Kötött pillangós sapkaA képeken látható sapka a 4 éves lánykámnak készült 1 gombolyag  Alba (Color Nr.509)  fonalból.

A fonal tulajdonságai:
Kiszerelés: 50 g/gombolyag
Összetétel: 70% lana (gyapjú) 30% acrilico (akril)
Szálhosszúság: ca. 200 m/50 g

A pillangós mintát az itt található tulipános és pillangós vállkendőben találtam, ezt használtam fel a sapkához.

Egy pillangó minta 5 szem széles és 4 sor magas, így én 70 szemmel kezdtem.

  • A sapka elején 10 sort sima kötéssel kötöttem.
  • A pillangó mintás sorokat 5-ször ismételtem meg. A pillangó minta 5 szem széles, így a két minta közé 5 sima szemet kötöttem. Két pillangós sor között 6 sort kötöttem végig minta nélkül. A pillangókat elcsúsztatva kötöttem egy-egy mintás sornál.
  • Az utolsó pillangó sor után a 7. sorban, 5 szemenként készítettem egy lyukat, ebbe bele tudtam fűzni a zsinórt, ami összefogja a sapka tetejét. Fontos, hogy páros számú lyukat készítsünk, mert akkor tudjuk belefűzni a zsinórunkat
  • A lyukas sor után még kötöttem 10 sima sort, és befejeztem a sapkát. Befejezésnél fontos, hogy rugalmas módszert használjunk, különben nyakmelegítőként kényelmetlen lesz.
  • Végül a maradék fonalamból horgoltam egy kb. 50 cm hosszú zsinórt, amellyel össze lehet húzni sapkának a „csövet”. Ha nem tudunk horgolni, akkor ezt akár fonhatjuk is.

A kötés befejezése kicsit trükkös, én általános iskolában még egy nagyon egyszerű módszert tanultam, amely nem rugalmas. Szerencsére, ma már az Interneten nagyon sok oktatóanyag hozzáférhető, így egy kis keresés után több hasznos videót is találtam a témáról. Számomra az alábbi befejezés fajta volt a legkényelmesebb, így azóta is ezt használom a rugalmas befejezésre.

Amikor túl hideg van, és már melegebb sapkára van szükség, akkor a zsinórt kiengedve, nyakmelegítőként is használhatjuk a művet. Praktikus, mert könnyű felvenni, nem lóg le a vége. Tavaly sima mintával csak nyakmelegítőket is készítettem a lányoknak. Ehhez nem kötöttem olyan sok sort, mint a sapkához. A lányaim nagyon szívesen hordták, nem kellett könyörögni nekik, hogy vegyenek fel sálat is.

Kötött pillangós nyakmelegítő

Hivatkozás:

Tulips & Butterflies kendő