Lagom -Nem tudtam, hogy svéd vagyok!

Nem is tudom, hogy keveredett a kosaramba Linnea Dunne Lagom című könyve, de hiszem, hogy jó oka lehetett rá. Az alcím azt ígéri, hogy megismerhetjük a svéd életstílust, amely kiegyensúlyozottá tesz -remélhetőleg nem csak a svédeket, hanem bármely nemzet tagjait.

Nyilván először azt célszerű tisztázni, mi is az a lagom. Egy svéd szó arra, hogy valami nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég, pont jó. Egy praktikus, kellő vastagságú, fenntartható körülmények között készült és forgalmazott téli kabát például lagom, de egy szőrmebunda már nem az. A megfelelő mennyiségű tej a kávéban az lagom. Egy blogjegyezés, ami felkelti az érdeklődést és valóban informatív, az lagom, de ha túlírt, túl hosszú és felesleges szócsépléssel van tele, az nagyon nem 🙂

A könyv az élet számos területét górcső alá véve magyarázza el, mi a lagom a lakberendezésben, a hétköznapi életben, a divatban, a társas kapcsolatokban, a munkahelyen stb. És a könyv végére már tisztán láttam: én tulajdonképpen svéd vagyok! Mindig is úgy gondoltam, nem a boldogságra, hanem a megelégedettségre, a tartós jó érzésre kell törekedni. Hiszen maga a boldogság egy törékeny, tünékeny állapot, erre nem lehet egy életet alapozni. És tényleg eléggé úgy gondolkodom (és igyekszem cselekedni!), mint egy svéd: mostanában magával ragadott a minimalizmus, az önellátó zöldségtermesztés, a kevés, de jó minőségű holmi vásárlása, a közösségi életben való aktív részvétel… és még hosszasan sorolhatnám, hogy a szerző szerint mitől elégedettek a svédek, ami nálam is a fókuszpontban van.

Kedvenc részem arról szól, hogy a lagom szerint minden érzést felvállalunk, de egyiknek sem juttatunk túlzott szerepet. Ha félelmeinkből, rossz érzéseinkből eltávolítjuk a drámaiságot, máris őszintén tudunk beszélni a problémáról, könnyebben tudunk azzal szembe nézni, valamint közelebb jutunk a megoldáshoz. És tényleg ennyi: távolítsuk el az érzéseinkből a drámaiságot. Kiömlött a tej? Nem dráma, fel kell törölni és nem kiabálni miatta a gyerekkel. Bunkó a postás? Nem nekünk szól a rosszkedve, egyszerűen ilyen napja van (vagy ilyen a személyisége, elég nagy baj lehet ez neki).

Svédekről írván nyilván nem kerülhető ki a lagom életmód-kalauzban az IKEA és a H&M, érdekes dolgokat tudhatunk meg ezekről a cégekről (és más, általam nem ismert márkákról is). Sőt, nem csak sok helyes ábrát, inspiráló képet, de konkrét recepteket is kapunk, tutira meg fogom sütni a fahéjas csigát és főzök majd Glöggöt is.

Ez egy olyan könyv, amit nem muszáj az elejétől a végéig sorrendben olvasni, lehet benne ugrálni, újraolvasni, barátoknak idézni belőle, a lényeget aláhúzni, a fontos dolgokat kiemelni – mert nem csak a tartalom, hanem a kompakt kivitele is alkalmassá teszi arra, hogy igazi életmódkalauz legyen akár hosszú távon is.

Hej då!