Rend a lelke mindennek 1.rész

Rend a lelke mindennek -ez a címe Marie Kondo könyvének, amely túlzás nélkül háziasszonyok millióinak életét változtatta meg világszerte. Persze biztosan férfiak is olvasták, majd alkalmazták Marie Kondo -vagy becenevén: Konmari- módszerét, de alapvetően nem rájuk hárul a háztartás nemszeretem része. Azt hiszem, a könyv igazából inkább nőknek íródott, mivel erősen hat az érzelmekre.

A könyv mint irodalmi alkotás nem érdemel sok szót (valószínűleg a magyar fordítás sem segített ezen). Ha igazán őszinték akarunk lenni, 2 pontban összefoglalható a lényege:

  1. Ahhoz, hogy rend legyen a lakásodban, selejtezd ki azokat a holmijaidat, melyek nem okoznak örömet
  2. Találd meg az állandó helyüket.

Ugye, mennyire egyszerűnek tűnik? Ha már nem jó semmire, nem hordod, nem szereted, nem fűződnek hozzá kellemes emlékeid, akkor ne tartsd meg. Ami pedig örömet okoz, azt tárold kategóriákba rendszerezve, fix helyen.

A részletekbe most nem mennék bele, hiszen arra ott a könyv, inkább mesélek egy kicsit arról, hogyan hat Konmari módszere.

Az első lépés a ruháink leselejtezése. Kíméletlenül őszintének kell magunkhoz lennünk, nem szabad csak azért megtartani egy holmit, mert majd valamikor, egy távoli jövőben újra jó lehet ránk. Ne tartsunk meg semmit csak azért, mert épp most vettük, vagy mert drága volt. Ha nem szeretjük, nem érezzük jól magunkat benne, ezért sosem hordjuk, akkor mi a bánatért foglalná továbbra is az értékes helyet a többi ruha kárára? Hamar meglátjuk a borzalmas valót: rengeteg felesleges ruhát őrizgettünk. Valószínűleg egy kis idő elteltével nyugodtan megismételhetjük a szanálást, mert amikor már rutinunk lesz benne, akkor még mindig fogunk találni nem igazi örömet okozó cuccokat.

Azt gondolhatnánk, hogy ha meglátjuk, milyen kevés ruhánk marad, kénytelenek leszünk újakat venni. Ez nem így van. Akik Konmari metódusát követik, azok szinte kivétel nélkül sokkal racionálisabb döntéseket hoznak vásárlásaik során, nagyon alaposan átgondolják, hogy csak azért, mert éppen akciós, tényleg szükségük van-e egy újabb pulóverre? Könnyebben kerülik el az impulzusvásárlás csapdáját, ezáltal jóval kevesebbet is költenek.

Ami még nagyszerű ötlet Konmari részéről, az a hajtogatás szokványos módjának megváltoztatása. Ő azt mondja, egy ruhának összehajtogatva meg kell állnia önmagában, majd állítva tegyük vissza a fiókba. Így nem csak jóval kevesebb helyet foglal, hanem összehasonlíthatatlanul átláthatóbb lesz a ruhás fiókunk. A hajtogatásról számos videót találhatunk a neten, érdemes megnézni és alkalmazni.

rend-a-lelke

És tényleg elég csak egy pillantást vetni rá, azonnal látjuk, melyikhez is van kedvünk.

Legközelebb a könyvek rendszerezésével folytatjuk.