Játékbaba új ruhája

Szerintetek egy olyan családban, ahol négy lány cseperedik fel hány játékbaba lakik? Én már megszámolni sem tudom. Az elmúlt, több mint 20 évben jó néhány baba költözött be hozzánk. Igen, nálunk a játékok csak beköltöznek és nem költöznek ki. Mindig akadt egy következő lány, aki boldogan örökli meg a nagyok játékait. Idén a legkisebb lányom új óvodába került, ahol nagyon szép, modern a környezet, de a játékok csak apránként érkeznek meg, a játék-babaszoba még lakó nélkül volt. Az óvónénik kérték, hogy aki tud, vigyen be babát, amíg nem kapnak a fenntartótól.

Játékbaba ruhaA kicsi lányom úgy döntött, hogy egy babát ő is bevisz a csoportjába játszani. Néhány napnyi keresgélés után a sok baba közül egy mára nagykorú babára esett a választása. Az idők során a baba elég szép állapotú maradt, szerintem kevesen mondják meg hogy közel 20 éves. Sajnos, a ruhája nem bírta a kiképzést, így itthon kendőkbe, sálakba öltöztetve szokott vele játszani a kis hölgy. Pucéran illetve sálakba öltöztetve mégsem akartam oviba engedni a babát, így szükség lett egy garnitúra babaruhára.

Szerencsére jól megválasztott kulcsszavakkal ma már szinte mindenre lehet megoldást találni az Interneten. Egy angol nyelvű oldalra akadtam, ahol különböző méretű babaruhák szabásmintái vannak. A kiválasztott mintákat kitűztem a Pinterest oldalunkra is.

Találtam aranyos overál és nadrág szabásmintát is. Az első próbálkozásomra az overált varrtam meg. Méretbe ugyan jó lett a babára, de valahogy nagyon esetlenül állt rajta. Tudtam, hogy ha kicsit átalakítom a szabásmintát, akkor aranyos tunika lehet belőle. Itt még elkövettem azt a hibát, hogy előbb varrtam össze az oldalát, és csak utána akartam az ujját visszahajtani. Egy babakar nagyon pici, esélytelen a varrógép alá tenni a ruha kívánt részét. Maradt a kézi visszahajtás és a kézzel varrás.

A játékbaba így kapott egy virágos, hosszú nadrágot, amihez a talált szabásmintát használtam fel átalakítás nélkül. A szabásminta megtalálható a Pinterest oldalunkon, a bejegyzésem alján megtalálható a link.

A felsője egy rózsaszín pólóanyagból varrt tunika lett. Ehhez az overál szabásmintáját használtam fel. Levágtam ott, ahol a nadrág rész kezdődik, és kb. 1 cm-rel meghosszabbítottam, hogy kellő hosszúságú legyen a tunika. Félbehajtott anyagból szabtam ki, hogy ne legyen a ruha elején varrás. A hátsó résznél középen kb. a karkivágás magasságáig bevágtam, hogy a baba feje könnyen átférjen. Egy kis tépőzárat használtam itt, hogy babára adás után össze lehessen fogni a ruhát.

Tippek a játékbaba-ruha könnyebb varrásához

A pólóanyaggal az elején szenvedtem egy kicsit, nagyon nem akarta vinni a varrógépem. Végül a jó öreg trükköt vetettem be, egy sima nyomtató-papírral együtt tettem a gép alá az anyagot. Így már gyerekjáték volt a varrás, tökéletesen vitte a gépem az anyagot.

Egy baba karjának mérete töredéke egy emberének, ezért érdemes a jól bevált, megszokott varrási sorrenden változtatni. Ha összevarrva már túl kicsi ujjat vagy szárat kapnánk, akkor az oldalvarrás megvarrása előtt hajtsuk vissza a kívánt részt. Nekem a tunika ujjánál volt célszerű a sorrenden így változtatnom.

Ezek a ruhák most sietve készültek, ezért nem került rájuk semmilyen díszítés. Ha egy-két héten belül nem kapja meg az új babákat az ovis csoport, akkor talán készítek még néhány ruhadarabot a játékbabáknak, hogy lehessen öltöztetni is őket a játék közben. Azok a ruhák lehet, hogy kapnak majd itt-ott egy-egy fodrot vagy csipkét is. Az alapszabásmintákból kiindulva nagyon sok különböző babaruhát el lehet készíteni.

Hivatkozás:

www.pinterest.com/magyal/varrás/