Bor, mámor, Provence

Manapság reneszánszukat élik azok a könyvek, melynek főhőse -kilépve a hétköznapok taposómalmából – mediterrán vidékre költözik, vesz (vagy örököl) egy házat, ahol folyik a bor, éled a mámor, háttérnek pedig ott a provence-i táj. Az ilyen könyvek sikere teljesen érhető, hiszen ki ne szeretne kiszakadni a teljesen átlagos életéből, és egy olyanba csöppenni, amiről csak csodás útikönyvekben,  romantikus regényekben olvasott?

Bor, mámor, ProvencePeter Mayle könyve pontosan idomul ezeknek a regényeknek a koreográfiájához: adott egy facér pasi, egy idegőrlő munka, és a „nem tudom, mit kezdjek az életemmel” érzés. És akkor jön a lehetőség, hogy egy közeli rokon provence-i birtokát megörökölve szőlőt termesszen, bort készítsen, és természetesen rátaláljon a nagybetűs Szerelem.

Ne várjunk többet a könyvtől, mint egy könnyed, nyári történetet, annak viszont pont megfelel. Egy nap alatt lazán végezhetünk is vele.

Max Skinner nem különösebb sikerrel igyekszik lángra lobbantani a londoni pénzvilágot, és amikor a főnöke lenyúlja legfontosabb ügyfelét, elérkezettnek látja az időt, hogy szemügyre vegye azt a jókora provence-i szőlőskertet, amelyet nemrég megboldogult bácsikája hagyott rá. Megérkezvén a kis provence-i faluba, Max boldogan adja át magát a táj, a napsütés és a dél-francia konyha, no meg a birtokot kezelő káprázatos külsejű notaire és a helyi kis étterem kábítóan vonzó tulajdonosnője vonzásának, már-már meg is feledkezvén örökölt vagyonáról.
Ami talán nem is lenne annyira rossz ötlet, ugyanis a birtok bora inkább csak afféle lőre. No de akkor, üt szeget Max fejébe a gondolat, miért igyekszik annyira megszerezni a földet a birtok kezelője? Amikor aztán megérkezik Kaliforniából egy gyönyörű fiatal nő, és kiderül, hogy nem csupán ezerszer többet tud a szőlőről és a borkészítésről, mint Max, de ráadásul nagyon valószínű, hogy törvényes igényt tarthat a birtokra, a cselekmény nekilódul, és remek bonyodalmakból szőtt útvesztőkön végigkanyarogva váratlan végkifejlethez érkezik.
Igazán élvezetes olvasmány ez a könyv, elringat Provence megannyi érzéki csodájával, s közben elmesél egy a bortermelés roppantul jövedelmező és kegyetlen versenyt diktáló világában játszódó magával ragadó történetet. Ez Peter Mayle eleddig legjobb és legélvezetesebb regénye