Marian Keyes: A legfényesebb csillag

Vannak írók, kiknek könyveit olvasni otthonos érzés, így vagyok Marian Keyes regényeivel is. Nem azért, mert a művei egy kaptafára készülnének, és ha egyet olvastál tőle, akkor mindet olvastad, inkább apró kis nüanszok ezek, amit megmosolyogsz, hogy igen, ismerős momentum, szeret írekről írni, szívesen kreál nagycsaládokat, a nőfigurái pedig a legkevésbé sem klasszikus háziasszony-típusok.

Marian Keyes
Marian Keyes

A legfényesebb csillag rejtélyes módon kezdődik: nem tudjuk, ki a narrátor. Apránként bemutatja nekünk a Star Street 66. számú ház lakóit, de még abban sem lehetünk biztosak, ki lesz a főszereplő: vajon Lydia, a tűzről pattant taxisofőr, aki apró termetének köszönheti albérletét –nem mellesleg 2 lengyel fiúval lakik együtt, és egyáltalán nem hajlandó takarítani? Esetleg Katie, akié a világ egyik legizgalmasabb állása –rocksztárokat pesztrál a koncertjeik idején-, és amolyan húzd meg – ereszd meg kapcsolat fűzi a gazdag, sármos, de nem kicsit munkamániás Conall-hez? Vagy talán Matt és Maeve, a kedves, fiatal házaspár, kik imádnivaló módon szerettek egymásba, de valami nagy-nagy, szomorú titok lengi körül őket? És ott van még Jemima, aki egy kicsit médium, vagy talán csak magas az EQ-ja, mintha tudná, kiben mi lakik a felszín alatt… Jemima rendelkezik még egy búvalbélelt, morgós kutyával, és egy nőcsábász, folyton szerelmes, nem mellesleg borzasztóan jóképű nevelt fiúval is, akit épp most fedezett fel magának a média, hogy sztárkertészt csináljon belőle.

Ki vagy kik vajon a főszereplők? Mindannyian, így együtt. Hiszen történetük a laza szomszédi viszonyok ellenére is összekapcsolódik, együtt fejlődik tovább.

Ahogy Marian Keyes-től megszokhattuk, a szórakoztató, humoros vonal mellett akad az élet kevéssé napos oldaláról is mondandója. Az emberi lét nem fenékig tejfel, de ha kitartóak vagyunk, vannak megoldások, amikkel élhetünk, csak legyen hozzá elég bátorságunk és kurázsink.

A történet vége felé közeledve kiderül az is, ki a titokzatos narrátor, mosolyt varázsolva az olvasó arcára.

Nem rövid könyv, nyomtatásban ~840 oldal, tehát nem feltétlenül strandra való, de e-könyvként könnyedén magunkkal vihetjük akár oda is.

A könyvért köszönet a bookandwalk.hu webáruháznak!