Az újévi fogadalmak halálára

Az újévi fogadalmak azért vannak eleve halálra ítélve, mert nem belső motiváció mondatja ki velünk. Meg ad egy kis haladékot is: nem azt mondjuk, hogy mától, most azonnal, hanem majd, januártól. Esetleg csak szimplán az újévben.

Mit szoktunk leggyakrabban megfogadni?

  1. Le fogok fogyni
  2. Többet fogok mozogni
  3. Több időt töltök a családommal
  4. Kevesebbet leszek online
  5. Rendet tartok magam körül

Mi a baj ezekkel a fogadalmakkal?

Hogy túl általánosak.

Vegyük például a ,,le fogok fogyni” pontot. Szép dolog az elhatározás, na de hogyan fogjuk az kivitelezni? Mert itt csupán az elgondolás önmagában nem vezet semmire.

Tervezzük meg a fogadalom elejét, végét, valamint az odavezető utat!

Hogyan fogok tudni lefogyni? Kevesebbet eszem. Na, ez újabb tévút, mert lehet éhezni 1-2 napig, de nem lesz tőle őszinte a mosolyunk. Inkább azt kell megnéznünk, eddig mit ettünk, ehhez képest mi volna a helyes, és legfőképpen: mit vagyunk hajlandók megtenni a cél érdekében? Ha nem vagyunk képesek lemondani a péksüteményről, a túrós tésztáról, a vekni fehér kenyérről, nagyon nehéz dolgunk lesz, rögtön igen nagy hátrányból indulunk a kilókkal vívott harcban.

A saláta mindig jó választás, finom és változatos módon elkészíthető

 

Szóval tervezzünk. Étrendet, bevásárlólistát, tiltólistát egyaránt. Nem győzöm eléggé hangsúlyozni a tervezés fontosságát, egészen addig, amíg rutinból nem megy, minden fogadalom mellé írjunk egy listát, hogy mit akarunk elérni, hogyan tesszük meg azt, mi segít minket hozzá és mi az, ami semmiképp sem szolgálja a javunkat.

Tűzzük ki a célt, de csakis realistán: ha 80 kg-ról indulunk, nagyon szép lenne 50 kg-osra fogyni, de valószínűleg eleve hamvába holt ötlet. Legyen inkább csak 70 kg a cél. Legalábbis először.

Minden mindennel összefügg!

Próbáljuk összefűzni a fogadalmaink listáját, vegyük végig logikai sorrendben: ha helyesen étkezem, és veszítek a súlyomból, könnyebb lesz elkezdenem bármiféle mozgást. Ha élvezetemet lelem a mozgásban, nem okoz gondot kiszakadni az online-térből. Ha jól esik, amit csinálok, jobb lesz a kedvem, több lesz a türelmem a családhoz. Hogy ettől rendesebb leszek-e? talán 🙂 de a rendrakásra is megvannak a megfelelő, jól működő módszerek, amit ugyanúgy érdemes megtervezni, mint az étkezési reformunkat.

Hajrá, újév, hajrá szemléletváltás!