Közösségi munka – út az érettségihez

Az új köznevelési törvény szerint a 2016-ban érettségiző diákoknak az érettségi megkezdéséhez 50 óra közösségi munkát kell majd igazolniuk. Ez azt jelenti, hogy a most 9. osztályos, vagy annál fiatalabb tanulókat már érinti az új rendelkezés.

Mi is az a közösségi munka? Sokaknak talán a régi kommunista szombatok kötelező gyárkerítés-festése, árokpucolás, vagy más efféle, esetenként elég nehéz fizikai munka jut eszébe, ezért már most sajnálják szegény gyerekeket, akiknek a tanulás mellett ilyesmire is pazarolni kell az idejüket.

Közösségi munka

Közösségi munka

Nem erről van szó. A közösségi szellem, a közösségért tett önzetlen cselekedet borzasztó fontos állomása a személyiségfejlődésnek. Ha más embereknek, nehéz helyzetben lévő társainknak segítünk, egyedülálló érzést tapasztalhatunk meg, ugyanis mára meglehetősen kiüresedett az adni jó szólás értelme. Mert mindenki csak kapni akar.

Közösségi munka lehet például segédkezni az idősek otthonában; dokumentációt rendszerezni egy múzeumban, újrakatalogizálni az állományt egy könyvtárban, kifesteni egy óvodát, felújítani egy régi játszóteret… nagyon-nagyon sok olyan terület van, ahol elkél a segítő kéz, minden diák találhat az érdeklődésének és érzékenységének megfelelőt. Ne sajnáljuk őket azért, mert többek lesznek ezáltal. Az 50 óra egyáltalán nem sok, hiszen több év alatt kell ezt teljesíteniük.

Mindenki, akit érint (akár mert érettségizik ő, vagy valamely családtagja, akár mert fogadóintézményként részt venne a közösségi munka programban), bővebb felvilágosítást talál a Közösségi Szolgálati Portálon: http://www.kozossegi.ofi.hu/