Advent, készülődés a karácsonyra

Az advent a keresztény kultúrában a karácsonyt megelőző heteket jelenti. Advent első vasárnapja a karácsonyt megelőző negyedik vasárnap, 2013-ban ez a vasárnap december elsejére esik.

Adventi koszorú

Az ünnephez kötődően a XIX. század közepén készítette el egy német evangélikus lelkész az első koszorút. Ezen még 23 gyertya volt, és minden nap egyel több gyertyát gyújtottak meg. Ma már csak a négy adventi vasárnapot jelképező gyertya kerül a legtöbb koszorúra, és minden vasárnap egyel több gyertyát gyújtunk meg.

A mi családunkban nem volt szokás adventi koszorút készíteni, de néhány éve a gyerekekkel már készítünk. Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lakótelepen, ahol élünk sok lehetőség adódik rá, hogy elkészíthessük a saját adventi koszorúnkat. Szeretem ezeket a lehetőségeket, mert így mi készíthetjük el a koszorút, de nem kell feleslegesen sok alapanyagot megvásárolnunk hozzá. Idén is ez volt tervbe véve, csak egy kis megfázás közbeszólt, nem volt alkalmunk elmenni az adventi koszorú készítésre.

Így idén rendhagyó lett a koszorúnk, ami nem is koszorú. Körülnéztünk a lányokkal itthon, hogy mi az, amivel meg tudnánk oldani a dolgot. Találtunk itthon gyöngyöket és üvegkavicsot, ezekkel feldíszítettük négy kis üveget, és az üvegekbe egy-egy mécses került.  Tegnap este már ki is próbáltuk a művünket, nagyon szép ahogyan csillognak a gyertya lángjában a gyöngyök.

Adventi koszorú

Adventi naptár

Az adventi naptár készítése is Németországból terjedt el világszerte. Egy német édesanya készítette a XX. század elején a fiának, aki türelmetlenül várta az ünnepet.

A mi családunkban az adventi naptár készítése sem volt szokásos, de különböző weboldalakat olvasva látom, hogy ez nagyon sok családban hasonlóan volt. Manapság azonban egyre több családban készül valamilyen adventi naptár a gyerekeknek és a felnőtteknek.

Én sok évvel ezelőtt a könnyebbik utat választva, hogy ne kelljen minden évbe újra és újra a csomagoláson gondolkodni, készítettem 72 darab zsákocskát a gyerekeknek. Amikor bővült a család, akkor még készült hozzá 24 zsákocska. Azóta csak minden évben meg kell töltenem a 96 zsákot a négy lánynak. A zsákocskákba ceruzák, tollak, radírok, hajcsatok, hajgumik, matricák, apró pecsétek és kis édesség kerültek és kerülnek évek óta. Idén sincs ez másként, idén is megtöltöttük a 96 zsákot a lányoknak.

Adventi csomagok

Egy nagy bajom van csak azzal, hogy zsákocskáim vannak. Ezeket nem kell minden évben újra megvarrni, így nincs mit készíteni. Pedig néha jó ötletelni, és varrni, készíteni valamit.

Néhány éve kitaláltam, hogy lesz egy másik, csak az idő múlását, az ünnep közeledtét mutató adventi naptárunk is. Ekkor készítettem, egy fenyőfát a konyhaajtónkra. Az anyagokat is én festettem a kívánt színre. Igaz a fenyőfa picit ferdére sikeredett, de a legkisebb lány nagy örömmel válogat a fenyődíszeink közül, és minden nap aggat egy-egy darabot a fára. Mire karácsony lesz mind a 24 gomb kap egy díszt, és lesz egy feldíszített fenyőfánk.

Adventi naptár fenyőfa

Idén egy fa lovacska került először fel az adventi fenyőfánkra.

Te készítesz adventi koszorút vagy adventi naptárat? Nagyon örülnék, ha megmutatnád amit készítettél. Akár itt hozzászólásban, akár valamelyik közösségi oldalunkon is megmutathatod nekünk!