Információk az országgyűlési választásokhoz

Néhány alapvető információ a vasárnapi országgyűlési választásokhoz. Talán nem mindenkinek egyértelmű, hová kell mennie, hogyan tud szavazni 2014. április 6-án.

A valasztas.hu weboldalon lehet tájékozódni a saját szavazókörünket illetően a helyszínről: a bal oldali menüben: „Választókerületek, szavazókörök” linkre kattintunk, majd a halványszürke feliratra „Hova menjek szavazni? (szavazókörök, körzet adatok)”.

A megye kiválasztása után az ábécé megfelelő betűjére kattintva juthatunk el a minket érdeklő település nevéhez. Ha megvan a település, a felsorolt körzetek bármelyikére kattintva részletes listát, sőt, térképet találunk az ahhoz a körzethez tartozó utcákról.

A táblázat felett van egy olyan rész is, ahol utca-házszám szerint kereshetünk, melyik szavazókörhöz tartozunk, erre a szövegre kell kattintani ilyenkor: „Körzetadatok közterületek szerint”.

Számítsunk rá, hogy az idén sokkal több a választható pártok és jelöltek száma, szánjunk időt a lista tanulmányozására. A jelöltek és listák jegyzékét szintén megtekinthetjük a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

Fontos!

  • A személyi igazolványát és a lakcímkártyáját senki se felejtse otthon, különben a személyi azonosítók hiányában nem szavazhat!
  • Szavazatunk akkor lesz érvényes, ha a választhatók neve melletti körbe egy X-et vagy egy +-t teszünk (azaz két egymást metsző vonalat).
  • Érvényesen szavazni legfeljebb egy jelöltre lehet!
  • Azt is nézzük meg, hogy szavazólapunk a bal felső sarokban le van-e pecsételve, mert ha nincs, vagy nem jó helyen van a pecsét, a szavazásunk nem érvényes. Ha rosszul vagy hiányosan pecsételt lapot kapunk, azt azonnal adjuk vissza a választókerületi segítő munkatársaknak.

Bár oldalunk teljesen politikamentes, mi úgy gondoljuk, pártállástól függetlenül mindenkinek érdemes elmennie szavazni, hiszen azzal, ha nem teszi meg, ugyanúgy dönt valami mellett vagy valami ellen, csak éppen az irányát nem maga szabja meg a választásának.

Hivatkozás:

valasztas.hu