E-olvasók, e-könyvek

Az e-könyvek, e-bookok egyre elterjedtebbek nálunk is. Klasszikusok egész sorát tölthetjük le ingyen és legálisan Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár oldaláról (http://mek.oszk.hu/), amiket persze olvashatunk a számítógépünkön, tableten, mobilon is, de jóval kényelmesebb és a szemünknek is jót teszünk vele, ha egy erre alkalmas e-olvasón tesszük azt.

KindleSokan idegenkednek az e-könyvektől, e-olvasóktól, pedig az olvasás egészen új dimenzióit tárja fel az újdonságokra nyitott, könyveket kedvelő emberek előtt. Az e-olvasók (e-reader) nagyon nagy előnye, hogy könnyűek, kis helyet foglalnak el, mégis rengeteg könyv fér el rajtuk. Az én Kindle-ömön jelenleg 67  e-könyv van, de akár több ezer is ráférne (az más kérdés, hogy annak vajon mi értelme lenne). Különböző műfajú, témájú, nyelvű könyvek között tallózhatok kedvem szerint, rajta vannak a gyerekek kötelező olvasmányai, néhány mesekönyv is. Az angol nyelv gyakorlása céljából is kitűnő választás egy e-olvasó: alapból van rajta egy beépített Oxford-szótár, ami angolul magyarázza meg a szavak jelentését, de a netről letölthető angol-magyar szótár is – csak egy kattintás, és máris kiírja az adott angol szó magyar jelentését. Ha valaki más nyelven tanul, ahhoz is egészen biztosan talál magának elérhető e-könyvet és szótárt egyaránt.

Nagyon fontos, hogy a szemet nem rongálja. Valóban olyan élmény, mintha papírlapot olvasnánk, ezt az e-ink, e-tinta technológia teszi lehetővé. Nincs háttérvilágítása, tehát nem vakít. A szöveg tetszés szerint nagyítható, elforgatható, írhatunk digitális jegyzeteket, rákereshetünk az olvasónkon lévő könyvek között egy adott szóra, kifejezésre… számos olyan funkciója van, amire elsőre nem is gondolnánk, mennyire hasznos tud lenni.

A Kindle-öm nagyon fontos segédeszköz volt a főiskolai évek alatt is, a .doc vagy .pdf formátumú tananyagot egy egyszerű konvertálás után (calibre program, ingyenesen letölthető) máris olvashattam. Nagyon sokáig tudnám az előnyeit sorolni 🙂

Ma már a magyar nyelvű könyvújdonságok sem elérhetetlenek az olvasó közönség számára, vannak kifejezetten e-könyvek forgalmazására specializálódott webáruházak, mint pl. a http://bookandwalk.hu/

Ha bármi kérdésed van az e-olvasókkal, e-könyvekkel kapcsolatban, szívesen válaszolunk rá, magam és Hajnalka is nagy hívei vagyunk ennek az olvasási kultúrának.