Horgolt korona farsangra

Idén nagyon hosszúra nyúlik a farsangi időszak, majdnem két hónapig tart. Nagyon örültem ennek, mert úgy gondoltam, így bőven lesz időm elkészíteni a jelmezünket. Igen ám, csak egy kiscsoportos óvodás még nagyon szeszélyes tud ám lenni. Kezdtük azzal, hogy ő fehér cica szeretett volna lenni, ehhez be is szereztem minden hozzávalót, hogy majd el tudjam készíteni a farkincáját, füleit, és lett volna hozzá édes tüllszoknya is.

A sors azonban úgy hozta, hogy a farsang előtti utolsó napokban lett volna csak időm elkészíteni a jelmezt. Kicsi lány viszont farsang előtt két nappal kitalálta, hogy ő inkább királynő szeretne lenni, és előszedett ehhez egy ruhát az itthoni jelmezes zsákunkból. Neki az jó, csak kell hozzá egy korona is. Használható koronánk nem akadt itthon. Régen gyöngyből és drótból készítettem a jelmezekhez fejdíszt, de a drótok a sok hajlítgatást nem bírták, már itt-ott eltörtek. Úgy gondoltam az új hobbimat, a horgolást hívom segítségül, azzal gyorsan el tudok készíteni egy koronát. Csak azt kell megoldanom, hogy a koronának tartása is legyen.

Nagyon egyszerű, légies koronát készítettem, 80 láncszemre készült 80 egy-ráhajtásos pálca. Utána pedig már a csipke része következett.

Horgolt korona

Horgolás keményítése

Korona bolti keményítővelAz idő sürgetett, ezért az első gondolatom az volt, hogy veszek a boltban tartós keményítőt, az biztosan megfelelő lesz. 1 liter vízhez 1 kanál keményítőt ajánlottak. Gondoltam, legyen jó kemény, úgyis csak egy koronát akarok keményíteni. Fél liter vízhez tettem 3 kanál keményítőt. A koronát ráhúztam egy megfelelő méretű, egyenes falú edényre, és vártam a hatást. Néhány óra száradás után megnéztem az eredményt. Hát, lett egy kis tartása, de a képen is jól látszik, hogy azért ez nem volt az igazi.

Gyorsan horgoltam egy újabb koronát, és azt a halloween-i szellemnél már bevált kukoricakeményítővel próbáltam kikeményíteni. A szellemünk a mai napig tartja a formáját, és bírta a gyűrődést, nagyon bíztam benne, hogy a horgolt koronához is megfelel majd ez.

A korona kis mérete miatt az alábbi mennyiségeket használtam, de még ez is rengeteg lett. Szerintem egy egész óvodáscsoportnak keményíthettem volna koronát ennyivel.

Keményítő hozzávalói

  • 1/4 bögre kukoricakeményítő
  • 1/2 bögre víz

A kukoricakeményítőt a vízzel csomómentesre kevertem egy műanyag, mikrózható tálban. A mikró 600 W-os fokozatán kétszer 30 másodpercig melegítettem. Két mikrózás között jól átkevertem a masszát. Végül még 15 másodpercre betettem a mikróba, és ezzel pont megfelelően sűrű, krémszerű lett a keményítő. Meglepett, hogy most kevesebb mikrózás is elég volt, a szellemnél több időbe tellett mire ezt az állagot elérte a keményítőm.

Vízbe áztattam a koronát, majd jól kinyomkodtam belőle a vizet. A kissé meghűlt masszával nagyon alaposan bekentem, összegyömöszöltem, hogy lehetőség szerint mindenhová bőségesen jusson a keményítőből.

Korona kukoricakeményítővelRáhúztam ezt a koronát is a formára, és vártam, hogy megszáradjon. Néhány óra alatt annyira megszáradt és hozzátapadt a formához, hogy csak kisebb nehézségek árán tudtam óvatosan leszedni. Legközelebb frissentartó-fóliával vagy nejlonzacskóval fogom bevonni a formát, hogy egyszerűbben le lehessen szedni a kész művet.

A keményítés nagyon jól sikerült, nagyon szépen tartja a horgolt korona a formáját. Bírta az egész délelőttös farsangozást is az óvodában. A pamut fonal veszített a finom puhaságából, egy masszív formáját tartó anyag lett belőle, de ismét nagyon jól vizsgázott ez a módszer.