Horgolt kendőcske

Legkisebb lánykámnak volt egy kis horgolt kendője, amelyet ősszel szívesen hordott sál helyett. Sajnos, egy utazásunk alkalmával a vonaton még a nyakába kötöttem, de mire haza értünk már nem volt meg. Útközben valahol elhagytuk. Remélem, hogy aki megtalálta nem dobta ki, hanem egy másik kislánynak ajándékozta, aki ugyanolyan örömmel viseli és szereti, ahogyan mi szerettük, viseltük. 

Most, hogy lassan tavasz lett a lányka egyre gyakrabban emlegette a kendőcskéjét. Szerencsére a zoknifonalból, amiből az előző horgolt kendője készült maradt egy majdnem teljes gombolyagom, így könnyen újra tudtam horgolni a kendőt.

Horgolt kendő

A fonal tulajdonságai:
Kiszerelés: 50 g/gombolyag
Összetétel: 75% schurwolle (gyapjú), 25% polyamid (akril)
Szálhosszúság: kb. 210 m/50 g
Horgolótű: 3-as

Néhány éve, amikor horgolni kezdtem találtam rá a Sachiyo Fukao japán tervező
által készített kendőmintára. A Pinterest oldalunkon is megtalálható ez a rajzos minta. Én egyelőre sokkal könnyebben horgolok rajzos mintából, mint leírásból. Az eddig próbált kendőminták közül ez a kedvencem, a mintát már többször elővettem, készült belőle felnőtt méretű, nagy, horgolt kendő ajándékba és két kicsi kendő a lányomnak. Szerencsére nagyon sok minta érhető el rajzos formában, és ezekkel nincsenek nyelvi nehézségeink sem.

Horgolótű készletA horgolást az anyukámtól örökölt néhány horgolótűvel kezdtem. Eddig, ha horgoltam, nem minden esetben választhattam a fonal méretéhez leginkább illő horgolótűt, de most már ennek vége, a családom meglepett egy fém horgolótű készlettel az Ebay-ről. A készletben vannak nagyon vékony tűk horgolócérnához és vastagabbak, amikkel kötőfonalakkal is könnyen lehet horgolni. Én jobban szeretek kötőfonalból horgolni, de szerintem ezt már a munkáimból is észre lehetett venni. A munka sokkal „haladósabb” a kötőfonallal. A tűk nekem nagyon kézre állnak, kényelmes velük dolgozni. Ezekkel a tűkkel készítettem már a horgolt koronánkat is.

A készletet a tartóval együtt 7 USD összegért (kb. 1600 Ft) lehet az Ebay-en megrendelni, és ez az ár a szállítási költséget is tartalmazza.

Hivatkozás:

pinterest.com/magyal/kötés-horgolás