Április 11. A Magyar Költészet Napja

A Magyar Költészet Napját 1964 óta ünnepeljük április 11. -én, vagyis József Attila születésnapján.  Ilyenkor országszerte zajlanak versmondóversenyek, szavalódélutánok a nagy színházakban éppúgy, mint a falusi kultúrházakban. Sok helyen arra is lehetőség van, hogy mi magunk is odaálljunk szavalni egy magyar költő magyar versét, ami szívünknek kedves. Például egy József Attila-verset.

József Attila

Magyar Költészet Napja

Április 11. József Attila születésnapja méltán ünnepe a Magyar Költészet Napjának. Miért is fontosak a versek? Ha valaki nem született költőnek, de úgy érzi, a benne lévő érzelmeknek muszáj valahogy hangot adnia, a legillőbb módon egy vers tudja azokat kifejezni. Talán nem divat költeményeket olvasni, de néha jól esik mantrázni egy-egy ismert, vagy kedvelt verssort. Az általános műveltség részét képezi, de ne ezért olvassunk verseket, hanem önmagunkért!

Ha tehetjük, legalább ezen a napon forgassuk kedvenc költőnk valamely kötetét, vagy menjünk el egy költészet napi rendezvényre. Az internet is bőséges tárháza a verseknek, sőt, akár hangformátumban is meghallgathatjuk színészek tolmácsolásában.

József Attila: Bevezető

Lidi nénémnek öccse itt,
Batu khán pesti rokona,
kenyéren élte éveit
s nem volt azúrkék paplana;
kinek verséért a halál
öles kondérban főz babot –
hejh burzsoá! hejh proletár! –
én, József Attila, itt vagyok!

1927. máj.