A természet ereje 11. – Levendula

Lavandula angustifolia – Levendula

A levendula egyes nemesített fajtái Magyarországon is honosak. A növény a napos, meleg környezetet kedveli, magról vagy több éves növényről gyűjtött dugványokkal szaporítható. Nagy levendula-ültetvényeket találhatunk Tihany környékén. Június – július környékén virágzik, ősszel számíthatunk másodvirágzására is. Virágzáskor a virágzat alatti első levélpárral együtt gyűjtik. Száraz, szellős, árnyékos helyen szárítható.  Szárítás után a virágot lemorzsoljuk és úgy használjuk fel.

LevendulaAmennyiben díszt /levendula buzogány, koszorú/ szeretnénk készíteni belőle. akkor szárítás előtt kell elkészíteni az alkotásunkat.

A szárított levendulavirágot régi, népi megfigyelés szerint ha a ruha közé tesszük, akkor az elriasztja a molyokat a szekrényből.

A levendula antiszeptikus, antibakteriális hatása jól ismert a népgyógyászatban. Jótékony hatása van légúti hurutokra, epehajtó tulajdonsága is ismert. Illóolaja fürdővízbe csepegtetve vérkeringést serkentő frissítő hatással bír. Fejfájás esetén borogatásra is tehetünk pár cseppet, nyugtatólag hat.

Mediterrán vidékeken fűszernövényként is használják a friss gyenge hajtásait, de egyre többen fedezik fel hazánkban is, hogy a levendula nem csak egy dísznövény és nem csak moly távoltartására használható. Rengeteg jobbnál jobb receptet találhatunk az interneten, amihez felhasználhatjuk a levendulát. Süthetünk kekszet, készíthetünk különféle fagylaltokat kis levendulás ízesítéssel. De készülhetnek finom lekvárok, dzsemek is. Szinte bármihez használhatunk egy kis levendulát.

Szívbetegség vagy magas vérnyomás esetén nem javallott a használata. Használata előtt mindenképp kérjük ki orvosunk, patikusunk véleményét!

Te a levendulát szoktad díszítésen és dekoráción kívül másra is használni? Van jól bevált recepted?

Én az alábbi recepttel szemezek, szívesen kipróbálnám idén:
Limara péksége – Levendula szirup