A természet ereje 38. – Lencse

Szilveszter éjjelén, az új év első napján nagyon sok család asztalára kerül lencséből készült étel. A népi hagyomány szerint a gazdagság, a jó termés érdekében kell fogyasztani. A lencse megterem hazánkban, ennek ellenére nagyon ritkán ültetjük a kiskertekben. A meleg, nem túl száraz helyeket kedveli, nem túl érzékeny a fagyokra sem, így április közepére már a földbe kerülhet. A borsóhoz hasonlóan ültetjük és gondozzuk. A termés július első felében érik be, akkor kell szedni, amikor már a magok kemények.

LencseA lencse sokféle vitamint és ásványi anyagok tartalmaz. A lencsében (100 g) található kálium (955 mg), foszfor (451 mg), magnézium (122 mg), kalcium (56 mg), vas (7,5 mg) és nátrium (6 mg) is. Vitaminok közül legnagyobb mennyiségben a C-vitamint (4,4 mg) tartalmazza, de ezen kívül található benne folsav, B1-, B2-, B3-, B6-, A-, E- és K-vitamin is.

Magyarországon a lencsét a legtöbb családban elég ritkán fogyasztják, leginkább csak az újévi asztalra kerül főzelék, leves vagy saláta formájában. A világ más országaiban sokkal népszerűbb és gyakrabban fogyasztott növény a lencse. Készítenek belőle lisztet is, és sokféle étel elkészítéséhez felhasználják.Én legtöbbször fokhagymás lencsefőzeléket szoktam készíteni tejfölős habarással, és azt szoktuk új év napján enni.

Ti sok lencsét esztek? Hogyan készíted el a lencsét? Ha van egy jó recepted, örülnénk ha megosztanád velünk!

Hivatkozás:

USDA tápanyag adatbázis – Lencse