A természet ereje 33. – Kökény

Prunus spinosa – kökény, kökényszilva, tövisfa

A kökény Magyarországon sokfelé megtalálható, vadon, az erdők vagy utak szélén nő. Ilyenkor, ősszel kéklenek a cserjéi. Kiskertekbe is ültethető, szép és hasznos sövényt alakíthatunk ki belőle. A kökény cserjéi áprilisban virágoznak, a termései szeptember végén érnek be.

KökényA kökény termése magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. A népgyógyászat nem csak a termését használja fel gyógyhatása miatt, hanem áprilisban gyűjtik a virágzatát is. A virágzatából vértisztító, fogyást elősegítő teát főznek. A kökény apró, kékes színű gyümölcse amíg a dér nem csípi meg, addig fanyar ízű, de miután a dér megcsípte veszít fanyarságából és édeskés íze lesz. Ha nincs lehetőségünk megvárni, hogy a dér megtegye a dolgát, akkor a friss gyümölcsöket betehetjük a fagyasztóba néhány napra, hasonló hatást érünk el.A terméséből készíthetünk kökénybort vagy likőrt, de természetesen nem csak alkoholos ital készülhet a terméséből. Almával vegyesen mártás lehet belőle húsok mellé, főzhetünk belőle kökénylekvár is. A népgyógyászat a terméséből készült termékeket immunerősítőként, idegerősítőként ajánlja. Zsírcsökkentő hatást is tulajdonítanak a neki, így a fogyókúrák esetén gyakran fogyasztják.

Te készítettél már valamit kökényből? Nekem egyelőre csak tervbe van véve, de ha van egy bevált recepted, akkor kérlek oszd meg velem!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük