Márton napi libasült

Márton napi libacomb

“Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” – tartja a mondás. Emiatt sok család asztalára kerül Márton napon, november 11-én libából készült étel. A mondás és népszokás valószínűleg onnan ered, hogy Márton napon zárták le az éves gazdasági munkákat, ilyenkor vette kezdetét a téli pihenő időszaka. Ilyenkor kóstolták meg az új bort, és ekkor vágták le először a tömött libákat.
Tovább

Megkóstoltuk -Sirály étterem, Visegrád

Néha úgy esik, hogy alkalomadtán beülünk egy-egy vendéglátóipari egységbe. Nem mindig rendelkezünk előzetes ismeretekkel ezekről a helyekről, vagy ha mégis, ezek nem feltétlenül esnek egybe a mi benyomásainkkal. Étterem és étterem között hatalmas a különbség, de jó, ha ezt nem a saját kárunkon kell megtapasztalnunk. Mi útra keltünk és megkóstoltuk, fogyasszátok az éttermekről íródott cikkeinket jó étvággyal.

Tovább

Kalandozásaim a paleo világában 9. – Kenyérpótló

Már többször megírtam, számomra elég nehéz a kenyerek és egyéb pékáruk elhagyása, mert a legtöbb kenyérpótló, ami a paleós palettán található, egyáltalán nem vált be nekem. Nem szeretem az ízüket, hogy macerás az elkészítésük, és drágák az alapanyagok. De találtam egy kompromisszumos megoldást.

Tovább

Sütőtökös muffin

Sütőtökös muffin

Szeretem a sütőtököt, de legtöbbször marad belőle több-kevesebb. Hidegen már nem az igazi, így általában a mélyhűtőben köt ki az el nem fogyott mennyiség. Sok sütőtökös recept kívánja meg, hogy felhasználás előtt süsük meg a tököt, és a sült tök hozzáadásával készítsük el az ételünket. A lefagyasztott maradékokból könnyen és a sütési időt megspórolva készíthetjük ezeket az ételeket.
Tovább

Bajtársaink a konyhában – Tésztafőző

Tésztafőző

Mi sok tésztás ételt eszünk, mert a tésztát nagyon sokféle módon lehet ízesíteni. A tésztaételek előnye, hogy bármikor 30 percen belül főtt ételt tudunk tenni a családi asztalra. Ez mai rohanó világban nem elhanyagolható előny. Nálunk szinte bármikor bevethető vacsora a sajtos, a mákos, a diós esetleg a grízes tészta. Ha kicsit több az időm, akkor hússal és zöldséggel összekeverve készül tésztás egytálételünk. A variációk tárháza végtelen, a fűszerekkel és a zöldségek variálásával elég sokféle lehetőség van.
Tovább