
Mivel mindketten szívesen időzünk a konyhában, egyáltalán nem szokatlan módon egyszerre kezdtünk el vágyódni egy bagett-sütőlap után. És úgy esett, hogy sikerült egyformát beszereznünk. Nem késlekedtünk, rögtön ki is próbáltuk.
Tovább
Mivel mindketten szívesen időzünk a konyhában, egyáltalán nem szokatlan módon egyszerre kezdtünk el vágyódni egy bagett-sütőlap után. És úgy esett, hogy sikerült egyformát beszereznünk. Nem késlekedtünk, rögtön ki is próbáltuk.
Tovább
Sokáig nem tartottam magam egy leveses típusnak. Talán mert gyerekkorom levesei nem voltak túl változatosak, nem lépték túl a hús- és zöldséglevesek megszokott kereteit, ízük mindig egyforma, változatosságot csak némi elsózás jelentett. Már felnőttkorba léptem, mikor megismerkedtem a krémlevesekkel, a ragukkal, a pikáns ízvilágú, ismeretlen fűszereket tartalmazó ételekkel, és arra is rácsodálkoztam, hogy akár önálló ételként is megállja a helyét, ha elég tartalmas.
A kenyérsütés sok ember számára misztikus titoknak tűnik, éppen ezért nem is vág bele. Pláne ritkán szokás otthon a zsemle, kifli, vagy egyéb pékáru sütögetése, amit meg is tudok érteni, mert egy kissé időigényes, és némi türelem is szükségeltetik hozzá (ami nekem nem nagyon van, bevallom). De időnként megérdemeljük mi is, a családunk is, hogy bemerészkedjünk a házi pékségek világába.
A konyhai segédeszközök sorában az egyik kedvencem a kenyérsütőgép. Sokáig nem értettem, miért kell erre egy külön gép, hiszen a tésztát be lehet dagasztani akár kézzel is, aztán meg lehet sütni sütőben, akkor meg minek? De aztán lett egy egyszerűbb fajta kenyeres masinám, és megértettem. Tovább
Nálunk a karácsonyi menü nagy része állandó, nem múlhat el az ünnep az évente ugyanúgy készített halászlé, pulykaaprólék-leves és különféle rántott és sült húsok nélkül. Minden évben készül azonban a szokásos menü részeként valami új és különleges étel, amely ha nagyon jól sikerül, akkor megmarad a család repertoárjában, és időről-időre elkészítjük újra. Az idei különlegességünk egy csöppet sem hagyományos, igazán különlegesnek és pikánsnak mondható az egyben sült „fasírozottunk”. Biztos hogy még sokszor fog az asztalunkra kerülni, nem is csak ünnepi alkalmakkor.
A karácsonynak nálunk elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács. Az ünnepi készülődés során, decemberben több alkalommal is sütünk belőle, mert mindenki nagyon szereti. Valamikor nyár közepén az Interneten bolyongva láttam először aranyos macis süteményeket a kezükben dióval, mandulával. Akkor döntöttem el, hogy ezt ki kell próbálnom karácsonykor, úgyis rendszeresen készül nálunk mézeskalács-mackó.
Tovább
Úgy tartja a mondás, hogy „Aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik.”. Én próbálom továbbadni a gyerekeimnek a hagyományos magyar szokásokat, így a legtöbb ünnepet hagyományosan ünnepeljük meg. Ha Márton napja van, akkor nálunk az asztalra vacsorának valamilyen libás étel kerül.
Tovább
Ha egy étterem egyszer már csalódást okozott, viszonylag nehezen adok neki második esélyt. Most egy kisebb társaság kifejezett óhajára mégis betértünk a Padlizsán étterembe, ami nálam korábban már elnyerte a „drága, de legalább rossz” címkét, ám kíváncsi voltam, megjavult-e azóta, mióta utoljára ott jártam.