Pikáns tárkonyos raguleves

Sokáig nem tartottam magam egy leveses típusnak. Talán mert gyerekkorom levesei nem voltak túl változatosak, nem lépték túl a hús- és zöldséglevesek megszokott kereteit, ízük mindig egyforma, változatosságot csak némi elsózás jelentett. Már felnőttkorba léptem, mikor megismerkedtem a krémlevesekkel, a ragukkal, a pikáns ízvilágú, ismeretlen fűszereket tartalmazó ételekkel, és arra is rácsodálkoztam, hogy akár önálló ételként is megállja a helyét, ha elég tartalmas.

Tovább

Friss zsemle

A kenyérsütés sok ember számára misztikus titoknak tűnik, éppen ezért nem is vág bele. Pláne ritkán szokás otthon a zsemle, kifli, vagy egyéb pékáru sütögetése, amit meg is tudok érteni, mert egy kissé időigényes, és némi türelem is szükségeltetik hozzá (ami nekem nem nagyon van, bevallom). De időnként megérdemeljük mi is, a családunk is, hogy bemerészkedjünk a házi pékségek világába.

Tovább

Bajtársaink a konyhában – Kenyérsütőgép

A konyhai segédeszközök sorában az egyik kedvencem a kenyérsütőgép. Sokáig nem értettem, miért kell erre egy külön gép, hiszen a tésztát be lehet dagasztani akár kézzel is, aztán meg lehet sütni sütőben, akkor meg minek? De aztán lett egy egyszerűbb fajta kenyeres masinám, és megértettem. Tovább

Sárgabarackos vagdalt fenyőmaggal

Sárgabarackos Vagdalt Fenyőmaggal

Nálunk a karácsonyi menü nagy része állandó, nem múlhat el az ünnep az évente ugyanúgy készített halászlé, pulykaaprólék-leves és különféle rántott és sült húsok nélkül. Minden évben készül azonban a szokásos menü részeként valami új és különleges étel, amely ha nagyon jól sikerül, akkor megmarad a család repertoárjában, és időről-időre elkészítjük újra. Az idei különlegességünk egy csöppet sem hagyományos, igazán különlegesnek és pikánsnak mondható az egyben sült “fasírozottunk”. Biztos hogy még sokszor fog az asztalunkra kerülni, nem is csak ünnepi alkalmakkor.

Tovább

Karácsonyi mézeskalács

Mézeskalács figurák

A karácsonynak nálunk elmaradhatatlan kelléke a mézeskalács. Az ünnepi készülődés során, decemberben több alkalommal is sütünk belőle, mert mindenki nagyon szereti. Valamikor nyár közepén az Interneten bolyongva láttam először aranyos macis süteményeket a kezükben dióval, mandulával. Akkor döntöttem el, hogy ezt ki kell próbálnom karácsonykor, úgyis rendszeresen készül nálunk mézeskalács-mackó.
Tovább

Kalandozásaim a paleo világában 13. -Hogyan kezdj hozzá

Hogyan kezdjek hozzá? -minden új elhatározást követő első kérdés ez. Hogyan reformáld meg az életedet, a háztartásodat, a gondolkodásodat, a családod hozzáállását, ha úgy döntöttél, ezentúl egészségesebben fogsz élni és enni? Borzasztóan nehéz kérdések ezek, jó, ha kéznél a segítség.

Tovább

Megkóstoltuk -Padlizsán étterem, Esztergom

Ha egy étterem egyszer már csalódást okozott, viszonylag nehezen adok neki második esélyt. Most egy kisebb társaság kifejezett óhajára mégis betértünk a Padlizsán étterembe, ami nálam korábban már elnyerte a “drága, de legalább rossz” címkét, ám kíváncsi voltam, megjavult-e azóta, mióta utoljára ott jártam.

Tovább

Körözött

Körözöttes bagett

Körözött szerintem a magyar konyha egyik jellegzetes eleme, egy jellegzetesen magyaros szendvicskrém. Széles körben ismert, nagyon könnyen elkészíthető, ahány ház, annyi elkészítési módja létezik. Én manapság már nem úgy készítem, mint friss háziasszonyként tettem, több mint 20 évvel ezelőtt. Mostanában a lenti receptem szerint készítem a körözöttet.
Tovább