Egészséges sütőtökös muffin

Az ősz a sütőtök évszaka. Színében, ízében, illatában egyaránt. Bevallom, én nem szeretem natúran a sült tök ízét, ám levesnek, salátában, pláne süteményben kifejezetten rajongok érte. Most egy nagyon egészséges, paleo étrendet követőknek is fogyasztható muffin receptje következik.

Vágytam valami édeskés, markáns ízű desszertre, amit bátran ehetek, nem okoz lelkifurdalást. Megnéztem, mi van itthon, és kikészítettem:

muffin

Az alma lédús starking, ami amellett, hogy puha, még édes is önmagában. Volt néhány szem fügém, nem túl érettek, ezáltal most nem az édes, inkább a fanyar vonalat erősítették. A sült tök héját leszedtem, a húsát pürésítettem egy villával, majd hozzáreszeltem az almát és belekapartam a füge belsejét.

lereszelt

A lereszelt alma hamar bebarnul, ekkor eszembe jutott, hogy jó ötlet lenne ennek megakadályozására és egy kis savanyú íz becsempészésére némi citrom, hát gyorsan belefacsartam egy citrom levét.

Aztán a gyümölcsös elegy elkeverése után beleraktam kb. 8 dkg olvasztott vajat (igen, vajat, mert 1. elfogyott a kókuszolajam 2. nem vagyok ortodox ebben a kérdésben, alkalmasint használok tejterméket), egy doboz cocomast (sűrített kókusztej) és 5 egész tojást.

elegy

Ezután jöhetnek a lisztek: nyílgyökérből kb. 2 evőkanál, kókuszlisztből 3-4 evőkanál. Mindkettő jó sok folyadékot képes megkötni, jóval többet, mint az ismert fehérliszt, ezért miközben apránként adagolva a lisztet hozzákeverjük a folyékony részhez, mindig várjunk egy kicsit, nézzük, mennyire köt meg, nehogy túl sokat tegyünk bele és csirizt kapjunk végeredményül. Közben jött az ihlet, hogy legyen a háttérben kókuszíze is, ezért kókuszreszelékkel is sűrítettem.

Kerülhet bele fűszerként fahéj, gyömbér, vanília, szegfűszeg, citromhéj, picike chili, ezek mind nagyon illenek a sült tökhöz.

Ami nincs a receptben, és nem véletlenül: édesítőszer. Nem kell, nem igényli, a tök és az alma elviszi a hátán az egészet anélkül, hogy plusz édességet tennénk bele.

200 fokra előmelegítettem a villanysütőt. Szilikon formákba tettem, ezekből nagyon jól állok, a klasszikus kerek muffin formáján kívül van itthon szív, virág, minikuglóf és még más egyéb, a fiók alján heverő forma 🙂

szilikon

Első adag kiadagolva:

kiadagolva

2.adag

2.adag

Több időt kell adnunk neki, mint a búzaliszttel készült tésztának: míg én egy hagyományos muffint kb. 25 percig sütök, ennek 35-40 perc kell, hogy összeálljon. Nem állítom, hogy mindet egyben ki tudtam szedni, mert ennek a tésztája jóval lágyabb, szottyosabb glutén nélkül, de az íze mindenki szerint isteni.

És kész! Ne várjuk, hogy állagra olyan lesz, mint egy hagyományos muffin, ez lágyabb, nem tartja úgy az alakját, így a gyerek uzsonnás dobozába nem ajánlanám, inkább együk meg rögtön, nem lesz nehéz 😉

kész

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.