Sütőben sült sertéscomb

A boltok felvágottas pultjaiban egyre inkább nem találtunk minőségben megfelelő szendvicsbe valót. Nálunk a szendvicseknek szinte elmaradhatatlan része valamilyen húskészítmény. Sajnos, odáig jutott a helyzet, hogy a legtöbb bolti felvágott már egészségügyi panaszokat is okoz a családunkban. Feltehetően valamely adalékanyag vált ki kereszt-allergiás reakciókat. Emiatt közel másfél éve azt az utat választottuk, hogy mi készítünk el különféle húsokat, amelyeket adalékanyagoktól mentes felvágottként fogyaszthatunk.

Fontos szempontunk, hogy könnyedén vékonyra szeletelhető legyen a felvágott, hiszen nem főétkezésre fogyasztjuk el ezeket. Tapasztalataink szerint darált húsból – legyen az csirke, pulyka vagy disznó – egy jó szeletelőgéppel viszonylag könnyen készíthető szépen szeletelt vagdalt. A színhúsokkal már jobban küzdünk, az egyben sütött csirkemell gyakorlatilag vékonyan szeletelhetetlen. A karajból és combból ellenben nagyon jól szeletelhető és finom felvágott készíthető.

Legújabb kedvencünk az egyben sült sertéscomb, amiből kétféle fűszerezéssel is készítettünk felvágottat.

Sütőben sült sertéscombSütőben sült sertéscomb (7-8 10 dkg-s adag)

Hozzávalók (1. verzió):

  • 1 kg sertéscomb
  • 4 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • 1,5 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1-2 apró, szárított chili paprika

Hozzávalók (2. verzió):

  • 1 kg sertéscomb
  • 4 kávéskanál só
  • 1/2 kávéskanál őrölt bors
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1,5 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 1-2 apró, szárított chili paprika
  • 4-5 szem koriander mag
  • 2 kávéskanál szárított petrezselyem (ezt nem törjük össze a mozsárban)

A por fűszereket alaposan összekeverjük, és egy mozsárban hozzá törjük a szárított chili paprikát. A fűszert egy műanyag zacskóba tesszük, hozzáadjuk a mustárt, az olivaolajat és a 2. verziónál a petrezselyemzöldet is. Ezután jól összekeverjük, és beletesszük a sertéscombot. Alaposan beledörzsöljük a húsba a pácot. Majd néhány órára vagy akár egész éjszakára a hűtőbe tesszük, és hagyjuk, hogy alaposan bepácolódjon a hús.

A húst szorosan vastag grill fóliába tekerjük, úgy hogy a leve ne tudjon kijönni, illetve a víz, amit majd a tepsibe teszünk ne tudjon beszivárogni.

A jól becsomagolt csomagokat egy magas peremű tepsibe tesszük, és alá öntünk kb. 2 cm-nyi vizet és a sütőben 180 fokon 2 órán át sütjük. Közben érdemes többször ellenőrizni, hogy a víz ne fogyjon el alóla, szükség esetén után kell tölteni.

Sütőben sült sertéscomb előkészítve a fagyasztásra
Sütőben sült sertéscomb-felvágott felszeletelve, becsomagolva előkészítve a fagyasztásra

A két óra sütés után a fóliát felül kivágjuk, kihajtogatjuk. Óvatosan, hogy az esetleg még a tepsiben lévő víz ne tudjon bemenni. Ezután  még 15-20 percig 200 fokon kicsit pirítjuk a hús külsejét.

Az elkészült húst kivesszük a fóliából és lehűtjük. Fontos, hogy a tányéron ne álljon a saját levében, ezért érdemes az elején rácsra tenni.

Ha hűtő-hidegre hűlt a sertéscomb, akkor fel lehet vékonyan szeletelni, mi általában géppel 1,5 mm vastagságúra szeleteljük fel.

1 kg húsból 7-8 10 dkg körüli csomagot tudunk készíteni, így egy-egy csomagba 5-6 szelet hús kerül.

A pácunkat bármilyen fűszerekből összeállíthatjuk. Olyan fűszereket válasszunk, amelyeket kedvelünk. Én biztos fogok még néhány verzió készíteni. Te mivel fűszereznéd?