Sárgabarackos vagdalt fenyőmaggal

Nálunk a karácsonyi menü nagy része állandó, nem múlhat el az ünnep az évente ugyanúgy készített halászlé, pulykaaprólék-leves és különféle rántott és sült húsok nélkül. Minden évben készül azonban a szokásos menü részeként valami új és különleges étel, amely ha nagyon jól sikerül, akkor megmarad a család repertoárjában, és időről-időre elkészítjük újra. Az idei különlegességünk egy csöppet sem hagyományos, igazán különlegesnek és pikánsnak mondható az egyben sült “fasírozottunk”. Biztos hogy még sokszor fog az asztalunkra kerülni, nem is csak ünnepi alkalmakkor.


Sárgabarackos Vagdalt FenyőmaggalAz utóbbi hónapokban többször időztem el különféle televíziós csatornákon, szívesen belenéztem egy-egy híres séf vagy még kevésbé híres szakács műsorába. Érdekes, hogy az évek során mennyit változik egy-egy tévés szakács stílusa és műsora. Utoljára 5-6 éve néztem nagyobb mennyiségbe főzőműsorokat, az akkori nagy kedvencek közül akad olyan, akinek ma már nem szívesen nézem a műsorát. Vagy az ő főzési szokása változott túl nagyot, vagy nekem lett nagyon más az ízlésem.

Gordon Ramsay néhány éve az egyik karácsonyi műsorában érdekes, darált sertéshúsból készült ételt sütött, a megszokott fokhagyma, hagyma és pirospaprika fűszerezés helyett különféle magokat és aszalt gyümölcsöket tett a darált húsba, és így sütötte meg. Ez a műsor inspirálta a mi karácsonyi menük egyik húsételét, ahol a kedvenc fűszereinkkel és néhány kevésbé megszokott hozzávalóval tettük érdekessé az egyszerű darált húst.

Sárgabarackos vagdalt fenyőmaggal 4 személyre

  • 1/2 kg darált sertéscomb
  • 1 db tojás
  • 2-3 darab aszalt sárgabarack
  • 1 evőkanálnyi fenyőmag
  • 2 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt tarkabors
  • 1 kávéskanál kakukkfű
  • 1 kávéskanál bazsalikom
  • egy kevés zsemlemorzsa

Az aszalt sárgabarackot és a fenyőmagot, késsel kissé felaprítjuk, majd az összes hozzávalóval együtt egy keverőtálba tesszük, és a masszát alaposan összedolgozzuk. A zsemlemorzsából a végén csak annyit adunk hozzá, hogy egy könnyen formázható masszát kapjunk.

Hőálló tálba alufóliát teszünk, amit vékonyan kiolajazunk, erre tesszük a hengerré formázott húst. A tálat alufóliával lefedjük, és 1 órán át 180 fokon sütjük. Az 1 óra letelte után a fedő-fóliát levesszük róla, és még kb. 20 percig sütjük, hogy szép színt kapjon a külseje. A sütőből kivéve pihentetjük,  és kb. 30 perc után tálalhatjuk.

A kakukkfűtől igazán jellegzetes és határozott karakterű a vagdalt, és számunkra meglepő módon az aszalt sárgabarack és a fenyőmag darabkák is nagyon finomak a húsban. Eddig úgy gondoltam, hogy a hús és az aszalt gyümölcs egy ételen belül fura párosítás. Azt hiszem, hogy felül kell bírálnom ezt az elképzelésemet, mert a nem megszokott párosításból is kisülhet valami nagyon finom.

Neked van ilyen fura, nem mindennapi párosításod, amelyből valami finom lett? Kérlek, írd meg nekünk itt vagy valamelyik közösségi oldalunkon!

Hivatkozás:

www.gordonramsay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.