Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 1.

Az utóbbi néhány évben Magyarországon is egyre inkább teret hódítanak a közösségi kert mozgalmak. Egyre több helyen, főleg Budapest belső kerületekben egymás után nyílnak a kisebb-nagyobb közösségi kertek. Évek óta vágyakozva figyeltem az alakuló kerteket, és reménykedtem, hogy a közelünkben is indul ilyen kezdeményezés. 2014 tavaszán átadásra került a közelünkben, Káposztásmegyer szívében egy 14 ágyásos közösségi kert. A napokban derült ki, hogy én is azon szerencsések közé tartozok, akik kertészkedhetnek a közösségi kertben.

Magaságyás gyomtalanítás közben.

Magaságyás gyomtalanítás közben.

A közösségi kert lehetőséget ad a nagyvárosban élőknek arra, hogy kicsit közelebb kerüljenek a természethez, és termelhessenek egy kis zöldséget, gyümölcsöt, fűszer- és gyógynövényt. Egyre több gyerek nő fel vidéki gyökerek nélkül, nekik különösen érdekes tapasztalat megtanulni, mi hogyan terem,  hogy is néz ki egy-egy növény mielőtt a termése a boltok pultjaira kerül. Sok kisgyerek nem is tudja, hogy mennyi munkát és törődést igényelnek a növények míg az asztalunkra kerülhetnek. Sokszor már mi felnőttek is elfelejtjük, hogy melyik növénynek mikor van a szezonja, hiszen manapság a legtöbb gyümölcs és zöldség egész éveben jelen van a boltok kínálatában.

A mi közösségi kertünkben 14 darab 8 négyzetméteres, jó minőségű termőfölddel feltöltött magaságyás található. A kertben van még néhány szabálytalan alakú ágyás is, amely nem lett feltöltve termőfölddel, ha túl mélyre nyomjuk az ásót, akkor könnyen találhatunk építési törmeléket még a lakótelep építésének idejéből.

A másik ágyás is lassan gyom mentes lesz.

A másik ágyás is lassan gyommentes lesz.

Én egy 8 négyzetméteres területet művelek. Egy ekkora területen – ha elég ügyes leszek – sok dolgot meg fogok tudni termelni. Ezen kívül van egy trapéz alakú ágyás, amelynek az oldalai 360cm, 270cm, 270cm és 240cm hosszúak. Idén a magaságyásban szeretnék sok kis helyigényű növény ültetni, hogy minél több tapasztalatot gyűjthessek össze. A másik ágyásban pedig tökfélékkel és kukoricával teszek majd próbát. Utoljára kisgyerek koromba kertészkedtem szüleimmel, így van valami elképzelésem a dolgok menetéről, de mégis csaknem nulla tudással vágok bele ebbe a kihívásba.

Megpróbálom rendszeresen dokumentálni a blogon a kertem fejlődését. Mikor miket ültettem, és milyen munkákat végeztem el a kertben. Ha sikerrel jár a kalandom, akkor a nyár második felében már sikerekről is lesznek beszámolóim.

Szerdán először kigyomláltam a kertet, majd átforgattam a földet. Elültettem néhány olyan zöldségfélét, amelyről az első körben eszembe jutott, hogy jó volna kipróbálni.Ültetési terv

Az ültetési tervem kezdete.

 • 10 darab bokor-paradicsom palántát ültettem.
 • A paradicsom sorai közé dughagymát (sturon allium cepa) vetettem, amit újhagymaként szeretnénk megkóstolni. Maximum néhányat hagyok beérni őszre.
 • Egy sor kifejtő borsót (rajnai törpe).
 • 2 rövidke sorba drazsírozott petrezselyem magokat vetettem.
 • Sárgarépa (nantes-2) drazsírozott vetőmagjából is 2 rövidke sor lett.
 • Egy levendula palántát az ágyásom egyik sarkába ültettem.
 • Balkon eper palántából 2 darab került az ágyásba.

A paradicsom, az eper és a levendula palánták kaptak egy-egy marék tehéntrágya granulátumot, hogy bőven legyen miből fejlődnie a növénynek.

Kert 2015.04.15

Első magok és palánták már a földben.

Sajnos, idén a palántákat nem tudtam én nevelni, ezért még tervezek piacra menni néhány szép palántáért. Egy-egy fajtából nem szeretnék sokat. A paradicsomból kényszermegoldásként ültettem tízet, mert csak így, csomagban árulták. Ezekben még kárt is tehet majd a májusi fagy. Ha így járok, akkor más paradicsom fajtát ültetek a helyére, 10 tőnél több ebből nem nagyon fér el a kertben.

Nagyon örülnék, ha saját tapasztalataitokat megosztanátok velem, és ellátnátok egy-két jó tanáccsal. Mi az amit feltétlenül ültessek? Mi az amit inkább felejtsek el? A szüleimtől már nem tudok tanácsot kérni, de örülnék, ha ti ellátnátok jó tanácsokkal.

Hivatkozások:

Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 2.

4 hozzászólás a(z) “Közösségi kertészkedés a nagyvárosban 1.” bejegyzéshez

 1. Szia Hajni!

  Tök jó, hogy blogolsz a kertről! (Én is terveztem, de valahogy sose érek el odáig, hogy megírjam a tervezett bejegyzéseket.) Mi is hasonlóan gondolkodtunk, ami a növényeket illeti. A magas ágyásunkban vannak a kis helyigényű növények, az alacsonyba pedig patisszon és cukkini ment. Remélem nyár közepén majd együtt örülünk a sikereinknek. 🙂 Még februárban vetettem paradicsomot (Bajaja fajta, koktélparadicsom), hogy legyen pár tövem az erkélyen. Nos, 21 palántám van, ebből 4 jönne az erkélyre, szerintem 5-6 megy ki a kertbe, a maradékból szívesen adok. Vetettem paprikát is, igaz kicsit későn, még csak most kelt ki az első pár darab. Abból is szívesen adok majd, de abból még nem tudom mennyi lesz.

  • Köszi, szerintem jó esélyünk van hogy együtt örüljünk, nektek már szép nagyok a borsóitok és tegnap láttam hogy a tökfélék is bújnak nálatok. Tegnap már nálam is kezdték áttörni a földet a borsó szemek :). Jól látszik az a kb. egy hét amivel én később ültettem mint ti. Egyenlőre elég jól tartják magukat a korán kiültette paradicsomjaim, de ha szabadul fel hely, akkor egyet szívesen elfogadok a palántáid közül.

 2. Kedves Hajni!
  Tudnál nekem abban segíteni, hogy hogyan lehet ilyen kerthez hozzájutni? Merre induljak el? Próbáltam kikutatni az interneten, de sajnos nem sokra jutottam.
  Segítségedet előre is köszönöm!
  Barbara

  • Kedves Barbara!

   Sajnos mostanában nem tudok induló új kertről de még olyanról se amelyiket éppen bővítenek, pedig óriási igény lenne rá. Én az önkormányzatunk oldalán hallottam a miénkről és úgy kezdtem el keresni. A legtöbb kertet helyi egyesületek alakítják ki és üzemeltetik. Sok hasznos információ található a kozossegikertek.hu oldalon. Már működő kertekben is szokott lenni üresedés nekem is így lett parcellám tavaly. Az ország melyik részén kertészkednél?

Hozzászólások lezárva.