Gyerek Sziget 2014 – beszámoló

A Gyerek Sziget 2002. óta minden év júniusában megrendezésre kerül az Óbudai-szigeten (Hajógyári-sziget). Mi 2004-ben jártunk kint először, majd néhány évig rendszeres látogatók voltunk a kezdetben MATÁV Gyerek Szigetnek, majd T-Com Gyerek Szigetnek nevezett rendezvényen. Volt olyan év, amikor több hétvégén is kilátogattunk, és töltöttünk el ott egy-egy napot a gyerekekkel. Idén, 6 év kihagyás után újra ellátogattunk a fő támogató után most épp Generali Gyerek Sziget nevet viselő rendezvényre.

Gyerek sziget 2014 parkolóA legkisebb lánykánk nagyon várta a hétvégét, hogy végre ellátogassunk a Gyerek Szigetre. Jól felkészült szerettem volna lenni, ezért a sziget.hu/gyereksziget weboldalon próbáltam utánanézni, hogy mivel érdemes utazni, mire számíthatunk a helyszínen, érdemes-e egyáltalán autóval elindulni. A szervezők a weblapon óva intették a látogatókat attól, hogy autóval látogassanak ki, inkább a közösség közlekedést ajánlották. Az Óbudai-szigetre minden nyári hétvégén közlekedik a 226-os számú budapesti buszjárat, amely a Nyugatitól indul.

Mi autóval tettünk próbát, mert elég sok csomaggal indultunk, és a kifáradt gyerekekkel több órát utazni hazafelé sem lett volna könnyű. Jól gondoltuk, hazafelé el is aludt a kishölgy az autóban. Szerencsére a szervezők is tisztában vannak vele, hogy a kisgyerekeknek szóló rendezvényre sokan fognak kocsival elindulni, és a sziget bejárata mellett található parkolón kívül egy elég nagy területet jelöltek még ki parkolásra.

A Gyerek Szigeten nagyon sok kézműves foglalkozás várta a gyerekeket, a legkülönfélébb cégek, szervezetek állítottak fel sátrakat, ahol a kedvükre alkothattak a gyerekek. A rendezvény több helyszínén találkoztunk kisebb-nagyobb színpadokkal, ahol gyerekeknek szóló előadások voltak. Nekünk legjobban a “Színes Falu” tetszett, ahol a világ három különböző tájára tekinthettünk be kézműves foglalkozás keretein belül. A kis falu színpadán különböző népek meséiből is láthattunk előadásokat.

Gyerek sziget 2014 Labirintus házaIdén is volt “Labirintus Háza”, ahol a gyerekeknek kötelek között kellett végigvezetniük magukat, vagy karikákból kialakított labirintusból kellett kijutniuk. A legtöbb gyerek nagyon szívesen játszott, próbálkozott ezeken a pályákon.

Gyerek sziget 2014 ÁllatsimogatóA rendezvény elmaradhatatlan része az “Állatsimogató”, ahol néhány emberekhez szokott állatot nézhetnek és simogathatnak meg a látogatók. Mi csak kívülről lestük meg őket, látszott, hogy szegény állatoknak kicsit már elegük volt a simogató gyerek kezekből. Néhány állat békésen tűrte a simogatást, de a ludak már elvonultak egy ágas-bogas részre, hogy kis nyugalmat találjanak.

Gyerek sziget 2014 KukutyinA kisebb gyerekeket várták “Kukutyinban” a “Mester téren”, ahol egy játékon is részt vehettek. Ki kellett találniuk, hogy melyik mester mit készíthetett. A “Kukutyinhoz” tartozó kis kertben szintén játékos feladatokkal várták a gyerekeket.

Gyerek sziget 2014 MászófalA nagyobb gyerekekkel érkezők is találhattak érdekes helyszíneket, ilyen volt például az elmaradhatatlan mászófal.

Gyerek sziget 2014 Bagjump

Akiben volt elég bátorság és elmúlt 10 éves az kipróbálhatta a BagJump-ot is. Itt még apukák és vállalkozó kedvű anyukák is ugorhattak egyet. Mi nem voltunk elég bátrak ehhez a mutatványhoz.

A Gyerek Sziget még mindig jó program az olyan családok számára, amelyekben kisebb gyerekek vannak. Nagyon sok program ingyenes, de akad egy-két helyszín, ahol fizetni kell (például vidámpark, póló festés, lovaglás). Nagyon jó, hogy az utóbbi években a nagy szabad területekről a programok nagy része beköltözött az árnyas fák alá, és a szigeten található nagy játszótér is szerves része lett a programnak.

Idén kicsit kevesebb nagy játék volt. Mi hiányoltuk a látványos pöttyös hajót és a nagy területen elterülő, kicsiknek megfelelőbb ugrálóvárat. Régebben érdekesek voltak a pszichodráma foglalkozások, ahol a gyerekek nagyon élvezték az irányított meséket. Sajnos, ilyen programokat ezen a szombaton mi nem találtunk, nem tudom, hogy másik hétvégeken voltak-e ilyenek.

Nagyon sok kisgyerekes család volt ezen a hétvégén is kint a szigeten, és ahogy elnéztem a tömeget, a sok gyerek arcot, nagyon jól érezték magukat.

Holnap még tart a Gyerek Sziget. Aki eddig a parkolási nehézségek miatt gondolta úgy, hogy idén kihagyja ezt a programot, az is bátran elindulhat még holnap. Mi dél körül még árnyékos parkolót is találtunk, és bőven akadt még szabad hely.

Hivatkozások:

sziget.hu/gyereksziget
www.bkk.hu/menetrendek/#226