Bagett – egy forma, két recept

Mivel mindketten szívesen időzünk a konyhában, egyáltalán nem szokatlan módon egyszerre kezdtünk el vágyódni egy bagett-sütőlap után. És úgy esett, hogy sikerült egyformát beszereznünk. Nem késlekedtünk, rögtön ki is próbáltuk.

Bagett graham lisztből

A bagett szerintem egy nagyon vidám péksüti. Vicces pálca formája van, a színe és rusztikussága nyáresti borozgatásokat idéz számomra. Más, mint egy kenyér, vagy egy kifli, még akkor is, ha esetleg ugyanabból a tésztából készül. Csoda-e, hogy régóta vágytam egy rendes bagett-sütőlapra? Persze sima sütőlap is megteszi, de ez a speciális eszköz csupa lyuk, hogy a levegő szabadon tudjon áramolni, valamint tapadásmentes felülete semmilyen olajozást-lisztezést sem igényel.

Legelőször a forma papírján lévő receptből indultam ki, de mivel épp aznap vettem egy zacskó graham lisztet, aminek nagyon szeretem az ízét, így egy kicsit átalakítottam az eredeti receptet. Tehát

  • összekevertem 20 dkg graham, 20 dkg rétes-, és 20 dkg finomlisztet
  • a kenyérsütő üstjébe került 250 ml langyos víz 150 ml langyos tejjel
  • ebbe került egy diónyi vaj megolvasztva, és 1 teáskanál só
  • ezen a ponton a lisztkeverék is ment az üstbe, tetejére egy zacskó szárított élesztőt szórtam (7 g)

A kenyérsütő Tészta (Dough) programján dagasztódott, kelesztődött másfél órát. Közben folyamatosan figyeltem, hogyan alakul. Mikor elkészült, lisztezett deszkán egy kicsit átgyúrtam, majd 4 részre osztottam.

A bagett formázása hit kérdése. Lehet csak simán kisodorni, így adva igazán rusztikus külsőt a péksütinknek. Lehet bonyolultan, és lehet egyszerűen hajtogatni, nyomkodni, csipkedni. Én a youtube-on megnéztem több videót is (beütöttem a keresőjébe, hogy baguette, és úgy csemegéztem), és az ott látottak alapján téglalapokat nyújtottam, középre 2 oldalt behajtottam, majd ezt még kétszer félbehajtottam. Elmagyarázni nehéz, keressetek nektek tetsző videókat a módszerről 🙂

Rátettem a rudakat a sütőlapra, ferdén bevagdostam, majd még fél órát konyharuhával letakarva pihentettem.

bagett1

A sütőt légkeveréses programon 200 fokra előmelegítettem, amíg kelt a tészta. Állítólag nagyon jót tesz a ropogós kéreg kialakításának, ha vízpárában sül a bagett. Ezért kelés után bespricceltem vízzel, a sütőbe pedig egy edénybe vizet tettem sütés közben.

bagett4

Sülés közben egyfolytában nézegettem, mint a cukrászpalánták a Sütimester műsorban, amit nem mellesleg nagyon kedvelek 🙂 jól esett figyelni, ahogy nőttek, pirultak.

bagett6

Olyan szépek, hát nem?

10 perc után 180 fokra mérsékeltem a sütő hőjét, így sült még további 20 percet. Első adagommal nagyon elégedett voltam én is, és a családom többi tagja is.

bagett9

Zsuzsi

elvalaszto-piros

Mi nagyon szeretjük a friss kenyér és péksütemény illatát és izét, de felénk egyre nehezebb jó minőségű pékárut beszerezni. Ezért, ha nem is napi rendszerességgel, de alkalmanként szoktam a családnak házi pékárut sütni. Néha a kenyérsütőgéppel, néha csak a sütőben alkotok. Már nagyon régóta gondolkodtam, hogy ki kellene próbálnom a bagettet is, mert azt is kedveli a családom.

Az internetet bújva rengeteg receptet találtam, némelyiket nagyon jó elkészítési videóval kiegészítve, de szinte valamennyi nagyon hosszú elkészítési időt igényel. Ezért én első próbálkozásra a bagettsütő forma papírján lévő, egyszerűbb receptet próbáltam ki apróbb módosítással. Ezzel a recepttel kb. 60 percnyi kelesztés után már sülhet is a bagettünk a sütőben.

Bagett fehér lisztből

Bagett

30 dkg finom liszt (BL55)
30 dkg kenyér liszt (BL80)
2,5 dl víz
1,5 dl tej
1 evőkanál vaj vagy margarin
1 púpozott teáskanál só
1 zacskó szárított élesztő (7g)

A vajat, tejet és a vizet szoba-hőmérsékletűre melegítem, majd az összes hozzávalót együtt beleteszem a robotgépem keverőedényébe. A robotgép kb. 4 perc alatt dagasztja meg a tésztát. Addig kell dagasztani, amíg elválik az edény falától, és kézbe véve sem ragad a kezünkhöz.

A dagasztás után egy kelesztőtálba teszem a tésztát, és folpackkal szorosan letakarva a duplájára kelesztem. Ehhez nálam kb. 30 percre van szüksége a tésztának.

A kelesztés végeztével 4 részre osztom a tésztát, így kb. 25 dkg lesz egy adag. Épp csak egy nagyon pici lisztet teszek a deszkára, és azon dolgozok. Egy-egy ilyen adagot az öklömmel kicsit megnyomkodok, majd (a Youtube videók alapján) megformázom a bagetteket. Ekkor még csak egy nagyobb stanglira hasonlítanak. A deszkán folpackkal letakarva újabb 30 percet kelesztem, nálunk ennyi idő kell ahhoz, hogy a duplájára dagadjon a tészta.

Bagett

A sütőt 180 fokra előmelegítem, majd a bagetteket átemelem a sütőformára. Érdekes, hogy a bagettek az emeléstől elkezdenek megnyúlni, és pont olyan hosszúak lesznek mint a sütőforma. Az elhelyezés után egy nagyon éles késsel néhány rézsútos, nem túl mély vágást ejtek a tésztán.

A sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm a bagetteket. A sütés után már csak meg kell várni, míg a bagettek lehűlnek.

A fenti receptet követve alig 2 óra alatt az asztalon lehet a finom, illatos, belül finom puha, kívül ropogós bagettünk. Lehet, hogy nem autentikus a recept, de pontosan olyan az íze, amilyennek mi szeretjük.

Hajnalka

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.