Almás csiga

Néhány éve sok volt itthon az alma, és nem fogyott, mert mindenki unta már a megszokott almás süteményeimet. Végül az Internetet bújva találtam rá az AranyTepsi blog almás csavart süteményére. Első sütés alkalmával nagyon kínlódtam a tésztával, rá is írtam receptre jó nagy betűkkel, hogy következő sütéskor ne érjen meglepetés, hogy:

A tészta nagyon lágy, nagyon nehéz tekerni, de a süti nagyon puha és finom.

Almás csiga megsütve
Almás csiga megsütve

Az évek során a családunkban több étel-intolerancia is ismertté vált, ezért én néhány alapanyagot az eredeti receptből kihagytam illetve kicseréltem olyanra, amelyet mindenki fogyaszthat. A változtatások nem ártottak meg a tésztának, ha édes kelt-tésztára van szükségem, mindig ezt veszem elő. A sütemény formázásán is változtattam, mert néhány alapanyag-csere után is nagyon lágy és nehezen tekerhető volt a tészta. A megtekert rudakat én csigává formázom, így olyan lesz, mint egy almás rózsa vagy kakaós csiga. A tésztát annyira kedveli a család, hogy almán kívül kakaóval, fahéjas cukorral és mazsolával is szoktam tölteni. Sőt, van hogy csak rudakat sodrok belőlük, és csak a tetejüket mártom fahéjas cukorba, így hasonlóak lesznek a brióshoz.

A kelt tészta

  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kávéskanál só
  • 1 csomag Dr. Oetker instant élesztő (7 g), vagy 2,5 dkg friss élesztő
  • 2,5 dl kókusztej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 50 g margarin
  • 1 csomag Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj (6 g) (Ez elhagyható, de mi szeretjük a kelt tésztákban.)
  1. A lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd az összes többi hozzávalót hozzáöntöm, és a robotgéppel megdagasztom a tésztát.
  2. A tésztát duplájára kelesztem, az alapanyagok hőmérsékletétől és külső hőmérséklettől függően ez 60-120 percet vesz igénybe.

Az almás töltelék

  • 4-5 darab alma
  • 3-4 csepp citromlé, hogy kevésbé barnuljon meg az alma
  • 1 evőkanál búzadara
  • 2 evőkanál cukor (Ha elég édes az alma, akkor ez nem szükséges.)
Almás csiga tölteléke
Almás csiga tölteléke
  1. Az almákat meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem.
  2. Pár csepp citromlevet csepegtetek rá, hogy ne barnuljon meg nagyon, de nem annyit, hogy érezhető legyen az íze.
  3. Állni hagyom kb. 30 percet.
  4. Kicsavarom az almákat és hozzáadom az búzadarát. Én nem rakok fűszert az almára, cukrot sem.

Az elkészítés menete

Almás csiga formázása
Almás csiga formázása
  1. A tésztát kelesztés után kinyújtom négyzet alakúra.
  2. A négyzet alsó felére teszem a tölteléket, majd az üres felét ráhajtom.
  3. Az összehajtott tésztát kb. két ujjnyi széles csíkokra vágom fel.
  4. A csíkokat megtekerem, majd csigát formázok belőle. Ez kicsit nehéz feladat, mert a töltelék hullik belőle, de a végeredményért megéri.
  5. Tepsire rakom a süteményeket, és még 20 percig kelni hagyom. Közben a sütőt előmelegítem.
  6. 160 fokos sütőben 18-25 percig sütöm a csigákat. Nekem nem süt teljesen egyenletesen a sütőm, ezért én 15 perc után meg szoktam fordítani a tepsit.
Csigák sütés előtt
Csigák sütés előtt

Ízesítés ötletek, amiket én már kipróbáltam

Ha kevés az alma, vagy épp nem almásat szeretnénk enni, akkor az alábbi variációk egyike készül nálunk.

  1. Cukrozott kakaópor.
  2. Fahéjas cukor.
  3. Mazsola, amiből elég sok kell bele.
  4. Cukrozott, darált dió.
Fahéjas cukorral
Fahéjas cukorral

Ha nincs kedvem bajlódni a félbehajtással, tekergetéssel, akkor csak darabokra vágom a tésztát. A darabokból rudat sodrok, csigaformába tekerem, fahéjas cukorba mártom, és megsütöm ezeket.

Mini csigák fagyasztásra

Szeretjük a fagyasztott, félkész, bolti apró-süteményeket, főleg mióta megvan a Tefal XXL Air Fryerem, mert így kis mennyiségben is tudok sütit sütni. Iskolaidőben, reggel nálunk a gyerekek édes vagy sós pékárut szeretnek reggelizni, frissen, még kicsit melegen. Sajnos, a közeli bolt kínálata elég kiszámíthatatlan, így nagy előny, hogy 15 perc alatt friss, forró aprósüteményeket tudok készíteni nekik, olyan ízesítéssel, amilyennel épp szeretnék.

Kakaós csiga fagyasztásra
Kakaós csiga fagyasztásra

A mini csigák elkészítése:

  1. A tésztát vékonya nyújtom, kb. akkorára, hogy feltekerve 4-5cm legyen majd az átmérője.
  2. Kinyújtás után megszórom a felületét kakaóporral, vagy bármilyen egyéb töltelékkel.
  3. Szorosan feltekerem, majd kb 2 cm széles darabokra vágom, hogy kb. pogácsa méretű legyen egy-egy csiga.
  4. A darabokat kicsit megnyitom a középen, és sütőpapírral bélelt dobozba teszem, hogy ne érjenek egymáshoz.
  5. 20 percig a lezárt dobozban hagyom kelni a csigákat, majd a lezárt dobozt a fagyasztóba teszem, és lefagyasztom őket.
  6. Ha kevés a hely a fagyasztóban, akkor néhány nap múlva kisebb dobozba is összerakhatóak a megfagyott csigák.
Fagyasztott csigák sütés előtt
Fagyasztott csigák sütés előtt

Csigák sütése Air Fryerben

  1. Sütéskor a csigákat beteszem a sütőbe úgy, hogy ne érjenek össze, és jól körbe tudja őket járni a forró levegő.
  2. A csigákat vizes ecsettel kicsit megkenem.
  3. 150 fokon 15 perc alatt készre sütöm a TEFAL XXL Air Fryer sütőmben.
Fagyasztott csigák sütés után
Fagyasztott csigák sütés után
Féltem, hogy milyen lesz fagyasztás után megsütve a kelt tészta. Azt hittem, hogy a bolti fagyasztott termékeknek van valami más trükkje is. Szerencsére kiderült, hogy házi körülmények között is elkészíthetőek ezek a falatkányi sütemények. Nekem nagy segítség lesz ez iskolaidőben, mert havonta egyszer kell csak elkészítem a tésztát. Reggelenként csak beteszem sülni, hogy mire a gyereke felkelnek és reggeliznének, már finom friss péksütemény várja őket.
Te próbáltál már nyers tésztát fagyasztani? Van valami tuti recepted?

Linkek

http://aranytepsi.blogspot.com/2013/12/almas-csavar.html